Élve temette el a 7 éves kislányt a szolnoki gyilkos

Magda János
Vágólapra másolva!
Különösen kegyetlenül gyilkoltak meg egy kislányt a szolnoki temetőben 1983-ban. Száját egy zsebkendővel betömték és egy sírba tették - még élve. A gyilkos egy sírkődarabot tett a kislány mellkasára, majd a márvány fedlapot is ráhúzta a sírboltra. A hétéves N. Mariann megfulladt. Másnap találták meg a rendőrök a holttestét. A gyilkossággal vádolt Magda Jánost első fokon halálra ítélték, de az eljárást meg kellett ismételni, ami után felmentették, mert a bíróság szerint a korábbi bizonyítékok nem voltak teljesen megalapozottak. A döntés óriási felháborodást váltott ki országszerte. Néhány év múlva Magda nyakon szúrta élettársát - de ebben az ügyben sem ítélték el, mert a nő azt vallotta, hogy saját magát szúrta meg. Nem sokkal később Magda János megölte a nőt, ekkor már elítélték, de a börtönben felakasztotta magát. Magda János volt az első Magyarországon, akin poligráfos vizsgálatot végeztek.
Vágólapra másolva!

Kegyetlen gyerekgyilkosság

Minden délután az iskola elé ment N. Mariann másodikos tanuló édesapja, hogy megvárja a kislányát, és együtt menjenek haza, ugyanis az út a temető mellett vezetett. Az apa nem akarta, hogy a kislány sötétben, egyedül sétáljon a temető mellett. Ősz volt, korán sötétedett, Mariann is félt egyedül hazamenni.

1983. október 25-én délután azonban hiába várta lányát az édesapa. Nem jött ki az iskolából.

Az apa úgy döntött, hazamegy, biztosan otthon van már Mariann. De nem találta otthon a kislányt. Azonnal jelentette a rendőrségen, hogy a gyerek eltűnt.
A rendőrség azonnal a kislány keresésére indult, és tanúkat is meghallgattak. Kiderült, hogy késő délután Mariann két osztálytársával indult haza. Körülbelül tizenöt perc volt az út. Fél hat előtt búcsúzott el a barátaitól, de néhány méterre a kislány egyik osztálytársa még hallotta, hogy Mariann valakinek köszönt a sötétben.

A rendőrség október 26-án - egy nappal a bejelentés után - meg is találta Mariann holttestét a szolnoki izraelita temető egyik sírkamrájában.

Még aznap este előzetes letartóztatásba helyezték a 48 éves Magda Jánost, aki többszörösen büntetett előéletű volt, összesen már tizenhét évet ült börtönben.
Magda az édesanyjával élt a Szolnokhoz tartozó Szandaszőlősön. Alkalmi kőművesmunkákból élt, de hamar leszázalékolták tüdőbetegsége miatt. Alkoholistaként lényegében folyton részeg volt, saját bevallása szerint naponta fél liter pálinkát és egy liter bort ivott. Ismerősei szerint pedig ennél jóval többet. Tipikus, lecsúszott alkoholista volt, aki korábban is bajba került már kislányok molesztálása miatt.
A vádirat szerint Magda János október 25-én délután a szolnoki temető közelében észrevette N. Mariannt. Odalépett hozzá, lefogta és a szájára zsebkendőt szorított, hogy ne kiabáljon. Ezután tarkón ütötte a kislányt.
Ekkor zajt hallott. Megijedt, és a gyereket behúzta egy közeli sírboltba, mellére egy sírkődarabot tett, majd a síremlék márvány fedőlapját is a helyére illesztette. Ezután elmenekült. A kislány ekkor még élt. A tarkóütés annyira volt erős, hogy a gyerek elájult, de a sérülés a fején nem volt halálos. Halálát fulladás okozta. Az ügyészség Magdát aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta.

Első fok: a gyilkost halálra ítélik

A tárgyaláson Magda János tagadta bűnösségét. Azt mondta, hogy a gyilkosság napján ő már kora este otthon volt, és aludt.

A bíróság nyolcvan tanút és tizenhat szakértőt hallgatott meg.

Egy középkorú asszony azt vallotta, hogy a gyilkosság napján és másnap is látta Magdát a temető környékén. Magda nadrágjának zsebében pedig találtak egy zsebkendőt, amelyről nyálmintát vettek és kiderült, hogy a minta a kislány megszáradt nyála.

Ráadásul cukormintát is találtak a nyálban - ez azért volt fontos, mert a kislány iskolástársai azt vallották, hogy Mariann cukorkát evett eltűnése előtt.

A zsebkendőt lefoglalták ugyan, de nem készítettek róla jegyzőkönyvet, így nem volt semmiféle hivatalos dokumentum arról, hogy a zsebkendő valóban Magda Jánostól származik.

A bíróság hihetetlen gyorsasággal ítéletet hozott - óriási volt a társadalmi nyomás is, hiszen a gyerekgyilkosságot hatalmas felháborodás követte. A harmadik tárgyalási napon bűnösnek találták Magda Jánost és halálra ítélték. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, Magda ügyvédje azonban felmentést kért.
A Petőfi Népe 1984. június 6-án így írt a tárgyalásról:

Fordulat: a bizonyítékok nem voltak elegendőek

A Legfelsőbb Bíróság 1984 novemberében hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és a Fővárosi Bíróságot arra utasította, hogy ismételjék meg az elsőfokú eljárást.
Az ügyvéd ugyanis azzal érvelt, hogy

azért választották ki a tanúk a védencét a szembesítések során, mert Magda kifejezetten "rossz arcú" ember. Véleménye szerint a tanúk inkább arra nézve tettek vallomást, hogy Magda János képes lenne elkövetni egy ilyen bűncselekményt, nem pedig arra, hogy valóban ő követte el.

A zsebkendőt talált nyálminta - amely egyezett a kislány nyálával - nem volt meggyőző bizonyíték, mert arról nem készült jegyzőkönyv.

Ezek után a Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta a döntését, hogy a bizonyítékok nem teljesen megalapozottak.
A Fővárosi Bíróság tehát megismételte az eljárást - 1985. április 9-én kezdték a tárgyalást. Magda továbbra is tagadott.
A koronatanúval - a középkorú nővel, aki azt állította, hogy látta Magdát a gyilkosság napján a temető környékén - kimentek újra a temetőbe, ugyanolyan sötétben, mint amilyen sötét volt a gyilkosság délutánján.
Magda Jánost arra a pontra állították, ahol a nő látni vélte. Lényegében "eljátszották" újra a szörnyű nap délutánját. Az asszony kerékpárra szállt és ugyanúgy elbiciklizett a temető előtt, mint akkor. Most azonban nem vette észre, hogy az általa megjelölt ponton ott állt Magda. Tehát a bizonyítási eljárás eredménytelen volt. Arra sem találtak választ, hogy a vékony testalkatú Magda János hogyan tudta egyedül megmozdítani a hatalmas sírkövet.
Magda élettársa, Makai Kálmánné pedig megváltoztatta vallomását - míg korábban azt nyilatkozta, hogy nem találkoztak akkor este, utóbb azt mondta, hogy vele volt Magda a gyilkosság estéjén.
Később azt is megkérdőjelezték, hogy valóban a kislány nyála volt-e a vádlott zsebkendőjén. Kiderítették ugyanis, hogy Szolnokon legalább húszezer embernek van hasonló nyálcsoportja.

A Fővárosi Bíróság 1985. augusztus 13-án bizonyítottság hiányában felmentette Magda Jánost a vád alól.

A Dunántúli napló 1985. augusztus 14-i számában azt írta:

Halálbüntetés helyett szabadlábra helyezés és kártérítés

Az ügyész fellebbezett, így a Legfelsőbb Bíróságon 1986. február 19-én kezdték tárgyalni a már két és fél éve tartó bűnügyet. A vádhatóság képviselője továbbra is fenntartotta a vádat és indítványozta Magda János szigorú megbüntetését. Ugyanakkor Magda ügyvédje felszólalásában arra hívta fel a legfelsőbb bírói fórum figyelmét, hogy védencét ne bizonyítottság hiányában, hanem bűncselekmény hiányában mentse fel. Végül elutasították az ügyészi fellebbezést, és Magdát szabadlábra helyezték.
Az általa előzetesben töltött egy év kilenc hónapért és tizenhat napért pedig 53 750 forint kártalanításban részesült.

Újra ütött, szúrt és gyilkolt

Miután Magda János szabadlábra került, megint összeállt azzal a Makai Kálmánnéval, aki – ha nem változtatja meg első vallomását – könnyen bitófára juttathatta volna a férfit. Magda mindig durván bánt a nővel, állítások szerint korábban egy mozgó vonatból is kilökte. Miután elengedték, azután is többször bántalmazta a nőt.

1985-ben megkéselte Makainét, aki azt állította, hogy ő maga döfte saját nyakába a kést.

Két évvel később kettős állkapocscsonttörést szenvedett, ami miatt Magdát maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésért és a két évvel korábbi, akkor már bizonyított súlyos testi sértés kísérlete miatt három és fél évre ítélték.

A Petőfi Népe 1988 májusában részletesen beszámolt az ügyről:

Az általános amnesztia miatt viszont nem kellett leülnie a teljes büntetést. Magda tehát megint megúszta.
Makainé viszont nem, ugyanis 1991-ben Magda megölte.

A férfi egy kemény tárggyal leszorította az ágyban fekvő nő gégéjét és megfojtotta.

1992. június 17-én bűnösnek mondták ki Magdát, és többszörös visszaesőként elkövetett emberölés miatt, nem jogerősen tizenöt évi fegyházra ítélték.

A másodfokú tárgyalás azonban elmaradt, mert az akkor 57 éves férfi a cellájában felakasztotta magát, és bár időben levágták, pár nap múlva meghalt tüdőgyulladásban.

Magda János beírta nevét a hazai kriminalisztika történetébe, ugyanis vele szemben alkalmaztak először Magyarországon poligráfot - vagyis hazugságvizsgálót - még a kislány megölése után, ami egyébként azt mutatta, hogy a férfi bűnös. Ennek ellenére mentették fel a férfit, ugyanis akkor úgy ítélték meg, hogy a gép adatait nem lehet ellenőrizni. A hivatalos dokumentumban úgy fogalmaztak: nem felelt meg a szakvéleménnyel szemben támasztott törvényi követelményeknek.

forrás:
https://index.hu/belfold/leporolt_aktak/2021/03/12/a-magda-per-a-szolnoki-gyermekgyilkossag/
Petőfi Népe, 1984. júniius 6. https://library.hungaricana.hu/hu/view/BacsKiskunMegyeiNepujsag_1984_06/?query=Magda%20J%C3%A1nos%20Szolnok&pg=33&layout=s
Dunántúli napló, 1985. augusztus 14. https://library.hungaricana.hu/hu/view/DunantuliNaplo_1985_08/?query=Magda%20J%C3%A1nos%20Szolnok&pg=124&layout=s
Petőfi Népe, 1988. május 11. https://library.hungaricana.hu/hu/view/BacsKiskunMegyeiNepujsag_1988_05/?query=Magda%20J%C3%A1nos%20Szolnok&pg=67&layout=s https://eletellenibuncselekmenyek.hu/blog/bunugyek/egy-zsebkendon-mult-magda-janos-aki-ketszer-allt-birosag-elott-emberoles-miatt.22.ahtml