Drámai a helyzet Kárpátalján: növekszik a magyarellenesség

Kárpátalja, Huszt, galéria
Huszt, 2020. augusztus 1. Kilátás a városra a huszti vár romjaitól Kárpátalján 2020. július 29-én. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
„A Munkácsi kistérségben zászlókat és magyar feliratokat távolítanak el, oktatási és kulturális intézmények vezetőit bocsátják el" – idézte a Mandiner Dunda György újságírót.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan zajlanak a kényszersorozások Ukrajnában, és így Kárpátalján, a Munkácsi kistérségben is állandósultak a magyarellenes intézkedések, a regionális nyelvű média pedig a határon túli magyarok ellen hergeli az ukrán közvéleményt.

Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója is beszámolt a kárpátaljai magyar közösséget ért inzultusokról.

Egyre drámaibb a helyzet Kárpátalján Forrás: MTI/Nemes János

„A Munkácsi kistérségben zászlókat és magyar feliratokat távolítanak el, oktatási és kulturális intézmények vezetőit bocsátják el. A turulvesztett munkácsi várban megtiltják Petőfi Sándor mellszobrának koszorúzását, az államnyelvi jogok biztossága iskoláinkat listázza a Beregszászi járásban. És ezek csupán az elmúlt hét történései. Amennyiben visszanyúlnánk egészen 2017 szeptemberéig, egy újságoldal is kevés lenne a méltánytalanságok felidézésére" – írta közösségi oldalán az újságíró.

A tapasztalatok szerint az ukrán nyelvű hírportálokon folyamatosan szidják a kisebbségeket. „A háborús stressz okozta felfokozott közhangulatban egy szikra is elég. A napnál is világosabb, nekik pont ez a céljuk" – jegyezte meg Dunda György.

Az ukrán hadsereg katonájaként harcoló Fegyir Sándor úgy látja, Magyarországon és Ukrajnában is orosz ügynökök terjesztenek álhíreket a kárpátaljai magyarokról, azzal a céllal, hogy egymás ellen fordítsák a kárpátaljai magyarokat és az ukránokat.