Budapest egyik nagy rejtélye: van egy rettenetes nevű terület, amely nincs rajta a térképen

Budapest, Rákos-patak
Vágólapra másolva!
A "Rákosborzasztó" elnevezésről valószínűleg a legtöbben már hallottak, azonban ilyen területi megnevezés nem szerepel Budapest várostérképén, és viszonylag kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan hol is található.
Vágólapra másolva!

Ez egy távoli terület, messze Budapest belvárosától, amiről már sokan hallottak, de még kevesen jártak ott. A Rákosborzasztó ragadványnév a taxisok körében terjedt el, az 1970-es, 1980-as években, mint a belvároshoz viszonyítva nagyon messze lévő peremkerületek összefoglaló neve.

Amikor nagyon távoli városrészbe kellett vinni az utasokat, akkor az biztos bevételcsökkenést jelentett egy budapesti taxisnak, ráadásul a burkolatlan, rossz földutak miatt a tengelytörés is gyakori volt - idézi fel Promotions.hu.

Budapest keleti, Rákos-előtagú - Rákoscsaba, Rákoscsaba-Újtelep, Rákoshegy, Rákoskeresztúr, Rákoskert, Rákosliget, Rákospalota, Rákosszentmihály - területeinek (XV, XVI., XVII. kerület) összefoglaló nevéről van szó,

amely a "borzasztó" utótagot nehéz megközelíthetősége és a centrumtól való távolsága miatt kapta.

A Rákos-patak a fővárosban Forrás: XIII. kerület - Budapest / Facebook

Bár hozzá kell tenni, hogy a Rákosborzasztó kifejezés kizárólag Rákoskeresztúrt jelenti (XVII. kerület) az olyanok számára, akik nem tudják, hogy annál Budapest centrumától még sokkal távolabb eső helyek is léteznek. Ezekhez képest Rákoskeresztúr pedig még csak a központ.

Történetileg érdekes adalék, hogy ezeket a kerületeket (XV., XVI., XVII.) 1945 után, egy "tollvonással" csatolták a fővároshoz - és bizony voltak olyan, a belső kerületekben lakók, akik egyfajta "belvárosi gőgtől" vezéreltetve, ezen ironizáltak.

Ekkoriban jelent meg a köztudatban a Rákosborzasztó megnevezés, amely aztán később, a taxisok révén terjedt el széles körben.

Hozzá kell azonban tenni, hogy egyrészt a népnyelv sokszor igazságtalan, másrészt a "borzasztó" jelző a terület belvárosból történő megközelíthetőségére vonatkozik, és a Rákos-patak vonzáskörzetében ugyanolyan kulturált lakóövezeteket találni, mint bárhol másutt a fővárosban.