Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal
Ukrán harckocsi a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök az új orosz fegyverekrők beszélt, meghosszabbíthatják a hadiállapotot, orosz katonák ukrán bíróság előtt, az ENSZ évekig tartó globális élelmiszerválságra figyelmeztetett. Ez történt az éjszaka.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbíthatják a hadiállapotot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjszakai videóüzenetében reagált a nap orosz hírére, miszerint új generációs lézerfegyverek tömeggyártásába kezdenek, illetve hamarosan szolgálatba állnak az S-500-as légvédelmi rendszerek. Az ukrán elnök szerint mindez egyértelműen az invázió teljes kudarcát jelzi.

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy aláírt egy rendeletet a hadiállapot 90 nappal történő meghosszabbításáról, hogy további idő álljon rendelkezésre az inváziós erők kiűzésére. A rendeletet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Orosz katonák ukrán bíróság előtt

Bűnösnek vallotta magát a 21 éves Vadim Sisimarin orosz harckocsiparancsnok, akit azzal vádoltak, hogy egy autó ablakából lelőtt egy 62 éves fegyvertelenül kerékpározó férfit február 28-án az északkeleti Szumi régióban lévő Csupakhivka faluban. Ő az első orosz katona, akit háborús bűncselekmény miatt állítottak bíróság elé Ukrajnában.

Az ügyet három bíró tárgyalja, akiknek egyhangú ítéletet kell hozniuk a gyanúsított elítéléséhez, még a bűnösség beismerése után is. A fiatal katona életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Vadim Sisimarin Forrás: AFP/Genya Savilov

Napokon belül két további meg nem nevezett orosz katona meghallgatása kezdődik el, akiket azzal vádolnak, hogy egy teherautóra szerelt 122 mm-es rakétavetővel lőttek lakóházakat és polgári épületek Harkov területén. Egy harmadik orosz katonát pedig nemi erőszakkal és gyilkossággal vádolnak.

ENSZ: Évekig is eltarthat a globális élelmiszerválság

António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a háború okozta gabona- és műtrágyahiány, a klímaváltozás és a covid-járvány okozta ellátási problémák azzal fenyegetnek, hogy emberek tízmilliói kerülnek élelmiszer-ellátási bizonytalanságba, miközben a pénzügyi piacokon ismét erősen esnek a részvényárak az inflációtól és a világméretű recessziótól való félelemtől.

A globális élelmezésbiztonságról szóló New York-i ENSZ-ülésen azt mondta, hogy „alultápláltság, tömeges éhínség következhet be egy évekig tartó válságban", miközben ő és is mások sürgették Oroszországot, hogy engedje piacra kerülni az ukrán gabonaexportot.

Az invázió előtt Ukrajnát a világ kenyérkosarának tekintették, havonta 4,5 millió tonna mezőgazdasági terméket exportált kikötőin keresztül – a bolygó búzájának 12%-át, kukoricájának 15%-át és napraforgóolajának felét adta. Mivel a kikötőket az orosz hadihajók elzárták a világtól, az utánpótlás csak zsúfolt szárazföldi útvonalakon közlekedhet, amelyek sokkal kevésbé hatékonyak.

A Világbank 30 milliárd dollárt ad az élelmezési válság enyhítésére

A Világbank 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére. 12 milliárd dollárt szánnak új projektekre, 18 milliárdot pedig a már jóváhagyott, de még nem folyósított élelmiszerekkel és táplálkozással kapcsolatos projektek finanszírozására.