Ezért szükséges a rezsivédelmi és a honvédelmi alap

ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna,
A picture taken on May 24, 2022, shows the regional government building destroyed by a Russian missile strike in March 2022, in the southern Ukrainian city of Mykolaiv, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
"A most bevezetett rezsivédelmi és honvédelmi alap is ezt, a nemzeti érdeken alapuló elvet követi, azáltal, hogy a lakosság megterhelése helyett a bankokra és a multinacionális vállalatok extraprofitjára terheli a globális kihívások többletköltségeit" - mondta az Origónak ifj. Lominici Zoltán a Századvég jogi szakértője. Az Orbán-kormány az intézkedéssel az eddigi eredményeket és a magyar lakosságot védi.
Vágólapra másolva!

"2010-ben az Orbán-kormány egyik kiemelt célkitűzése a magyar gazdaság stabilitásának és folyamatos fejlődőképességének megteremtése volt" - mondta az Origo kérdésére ifj. Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértője.

ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője Forrás: Századvég

"A hazai és nemzetközi baloldali média vonatkozó álhíreivel és gátlástalan hangulatkeltésével ellentétben a magyar gazdaság a koronavírust megelőző években rendre az elemzői várakozásokon felül teljesített. Hazánkban az adójogi és a gazdasági jogi környezet változásai (pl. 2017 óta a társasági adó 9 százalék) nemcsak a hazai kis- és középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak kedveztek, hanem a külföldi működőtőke megjelenését is elősegítették és ösztönözték" - emelte ki a jogi szakértő

Fontos megjegyezni, hogy az Alaptörvény is konkrétan rögzíti, hogy

- hangsúlyozta Lomnici.

A költségvetés átláthatóságát szintén biztosítja, hogy maga a tervezés folyamata kétszintű - fejti ki a szakértő:

a fő számokat a kormány terjeszti elő, míg a részleges előirányzatok és intézkedések kialakítása alulról indul.

- hangsúlyozta.

A kormány a 2022-es költségvetéssel megpróbálja maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló költségvetési mozgásteret, a pénzügyminiszter szavaival élve

A kormányzat a 2022-es költségvetést az újraindítás költségvetésének is nevezte, mint ahogyan ez "a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programjaként" lett megnevezve. Az eddigi eredmények alapján a megjelölés nem túlzó, sokkal inkább mértéktartó volt - tette hozzá.

Elszabadultak az energiaárak Forrás: shutterstock

- emelte ki a jogi szakértő

A lakosság terheinek csökkentése már korábban is az Orbán-kormányok politikájának középpontjában állt, ennek köszönhetően a rezsicsökkentés intézkedése már régóta védelmet biztosít a magyar lakosságnak a magas energiaárakkal szemben - tette hozzá Lomnici.

A most bevezetett rezsivédelmi és honvédelmi alap is ezt, a nemzeti érdeken alapuló elvet követi, azáltal, hogy a lakosság megterhelése helyett a bankokra és a multinacionális vállalatok extraprofitjára terheli a globális kihívások többletköltségeit - hangsúlyozta. Mindez nem csupán energiapolitikai, hanem nemzetbiztonsági célokat és érdeket is szolgál, ugyanis Brüsszelre a számtalan pénzügyi válságalap ellenére a szuverenista, önálló és nem szervilis politikát folytató tagállamok mérsékelten vagy egyáltalán nem számíthatnak. A gazdasági kitettség pedig köztudottan tovább gyűrűzik, láncreakció-szerűen politikai, biztonsági kitettséget eredményezhet - tette hozzá.

- zárta mondanivalóját ifj. Lomnici Zoltán a Századvég jogi szakértője.