Orbán Viktor: A háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni

NAGY Katalin; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. július 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Mindenki a megtámadott oldalán áll, de ez nem Magyarország háborúja, ebből a konfliktusból ki kell maradnunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A háborús zóna akár sokkal gyorsabban kerülhet közel Magyarországhoz, mint azt bárki gondolná éppen ezért haderőfejlesztési folyamatok gyorsaságát két-háromszorosára kell emelni Magyarországon - közölte a kormányfő. Beszélt még az új határvadász egységek felállításáról is.  
Vágólapra másolva!

Romló háborús helyzet Ukrajnában, infláció, az ajtón kopogtató háborús válság és energiaválság, ebből dolgoznak ma Európa vezetői – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök beszámolt a múlt heti EU-csúcsról, amelyen döntöttek Ukrajna tagjelölti státuszáról.

szögezte le a kormányfő.

Orbán Viktor: A gázembargó még súlyosabb következményekkel járna hazánk számára, mint egy olajembargó Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Erről nem tárgyalunk

A kormányfő arról is beszélt, hogy nem tudtuk elérni, hogy a Bosznia-Hercegovina bekerüljön a tagjelölti státuszúak körébe. Mint fogalmazott, még mindig értetlenség mutatkozik a nyugati vezetők körében a Balkán bővítéséről és arról, hogy egész Európának szüksége van a nyugat balkáni integrációra.

Emellett a miniszterelnök emlékeztetett, hogy egy újabb szankciós csomagról nem is akartak tárgyalni, mivel a gázembargó még súlyosabb következményekkel járna hazánk számára, mint egy olajembargó.

A NATO-csúcs nehezebb volt, mint az EU-csúcs – jelentette ki a kormányfő, lassan szembe kell nézni a realitásokkal – húzta alá. Kijelentette: mindenki az ukránok oldalán áll természetesen, mert a közfelfogás szerint – amit Magyarország is vall – az oroszoknak nem volt oka nyílt háború indítására. De miután háborúról van szó, amiben tízezrek halnak meg, nem akarunk ebbe belekerülni – tette hozzá.

mutatott rá.

Közeledő háborús zóna

Orbán Viktor szerint egy háborúban fontos a fegyver, de a legfontosabb a katona, az pedig fogytán van. A kormányfő úgy véli, Ukrajna ugyan keményen harcol, de lassan a katonai realitások érvényre jutnak. Mint mondta, az a kérdés még nem hangzott el a csúcson, hogy mi lesz, ha az ukrán front összeomlik, de Ukrajna súlyos veszteségeiről már sok szó esett.

Úgy jöttem haza, hogy egész végig szólt a vészcsengő a fejemben – mondta. A háborús zóna akár sokkal gyorsabban kerülhet közel Magyarországhoz, mint azt bárki gondolná éppen ezért haderőfejlesztési folyamatok gyorsaságát két-háromszorosára kell emelni Magyarországon – vélekedett.

Egyre közelít Magyarország felé a háborús zóna Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Metin Aktas

mondta.

A kormányfő megjegyezte, az ukrán háborúban segítséget akarunk nyújtani, és bár sohasem voltunk a szankciós politikai hívei, az EU egységének érdekében nem akarunk mindig vétózni. – Ott, ahol nem életbevágó a helyzet Magyarország számára, enged hazánk, ám élet-halál kérdésekben nem engedünk – húzta alá Orbán Viktor. Ismertette: félreértés van a vétó fogalmáról, mivel az EU-ban közös döntéshozatal születik. A kormányfő jelezte, hogy borzalmas, ami Ukrajnában történik, ezért is a béke pártján kell állnunk, emellett a háborús inflációnak is a békével vethetünk véget.

Magyarországnak és az összes országnak az az érdeke, hogy béke legyen –

jelentette ki a miniszterelnök. Emellett rögzítette, hogy most annak van itt az ideje, hogy megvédjük az eredményeket – a nyugdíjakat, a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat – és ne engedjük, hogy a háború visszahúzzon minket.

Két migrációs nyomás érinti az országot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország különleges helyzetben van. Van akiket a keleti, vagy éppen a déli migránsprobléma érint.

Példátlan, hogy ez a két teher egyszerre érvényesül - mondta a kormányfő. A migránsok és az ukrán menekültek is egy idő után Nyugatra mennek.

Idán már 750 embercsempészt fogtak el, míg tavaly csak 400-at. A háború hatása miatt egyre többen indulhatnak meg - tette hozzá.

Egyre erősebb a migrációs nyomás a déli határon Forrás: Police.hu

Határvadász egységek jönnek

Orbán Viktor közölte, hogy a migrációs nyomás erősödni fog, és ezért új szervezeti erőre van szükség, A katonákat le kell vezényelni a határról, hogy részt vegyenek a hadsereg erősítésében. A rendőrség esetében pedig valahol hiányoznak, ha át kell vezényelni őket - tette hozzá. Eljött a pillanat, hogy határvadász egységeket szervezzünk a Belügyminisztérium keretében - mondta a kormányfő.

Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek.