Hogy élveztem-e a gyilkosságokat? Zavarni nem zavart

Ember Zoltán, bíróság, elítélt, rab, sorozatgyilkos, gyilkos
Győr, 2006. január 10. Ember Zoltán, a szentkirályszabadjai sorozatgyilkos Laczó Gáborné tanácsvezető bírósága előtt. Az öt ember életét kioltó bűnözőt tényleges életfogytiglani fegyházban eltöltött büntetésre ítélték, még feltételesen sem helyezhető szabadlábra. MTI Fotó: Győri Károly
Vágólapra másolva!
Kegyetlen, hidegvérű gyilkos volt Ember Zoltán, a hurkos rém, aki egy csendes faluban, a Veszprém melletti Szentkirályszabadján ölt meg öt embert. Áldozatai többsége idős, védtelen ember volt. Kegyetlen módszerrel gyilkolt: áldozatai nyakára hurkot kötött, a kötél másik végét pedig a hason fekvő áldozat lábához csomózta. Az idős emberek hosszú, borzalmas szenvedés után haltak meg - lényegében saját magukat fojtották meg. Ember Zoltánt az ötödik gyilkosság után elfogta a rendőrség. Életfogytiglani börtönt kapott, de a Csillag börtönben felakasztotta magát 2015-ben.
Vágólapra másolva!

Az első gyilkossági kísérlet

Szentkirályszabadján, ebben a csendes faluban született Ember Zoltán 1962-ben, és ott is nőtt fel meglehetősen szegény körülmények között.

Apja sokat ivott, részegen verte Zoltánt és az anyját is.

Amikor az apa meghalt, Zoltán édesanyja egy másik férfihez költözött - vitte a gyereket is. De itt sem volt nyugalma a családnak. Zoltán mostohaapja is rendszeresen verte őket. A fiú, miután elvégezte az általános iskolát, hentesnek tanult, de nem fejezte be az iskolát - kirúgták onnan.

Kisebb bűncselekményeket követett el, amelyek miatt 25 éves korára már ötször ült börtönben.

Tizenegy különböző ügy miatt folyt ellene büntetőeljárás. Azokban a hónapokban, amikor éppen szabad volt, alkalmi munkákat vállalt különböző építkezéseken.
Miután 1987-ben szabadult az utolsó börtönbüntetéséből, elköltözött otthonról, és egy orosz nővel, Ludmillával élt, nem sokkal később pedig egy Juli nevű nővel. Vele 1988-ban úgy összeveszett, hogy megpróbálta megölni. A nő hátába kést szúrt. Az asszony túlélte támadást, Zoltánt pedig újra börtönbe zárták.

Forrás: Shutterstock/ Georgios Tsichlis

Elkezdődik a gyilkosságsorozat

Ember Zoltán 1991-ben szabadult hároméves börtönbüntetéséből, amit barátnője megkéselése miatt kapott.

Azon a napon, amikor kiengedték a börtönből, elhatározta, hogy bosszút áll mostohaapján, aki gyerekkorában verte. Bement a 85 éves férfi házába, és egy villáskulccsal agyonverte - csaknem kettéhasította a koponyáját -, majd kifosztotta a lakást.

Harmincezer forintot vitt el.
Egy későbbi vallomásában elmondta, hogy a börtönévek után nem volt pénze, de a falu szüreti báljára feltétlenül el akart menni, így jól jött neki az idős férfi pénze, ezért lopta el a harmincezer forintot. Ebből a nyilatkozatból is látszik, mennyire hidegvérű volt. Az emberölés egy pillanatig sem rendítette meg.

Mulatozni akart, ezért kellett a pénz

A rendőrök nyomoztak, ki ölhette meg az idős férfit, de nem találták meg a tettest.

A második áldozat saját testvére volt.

Ember Zoltán alkalmi munkákból élt, többször is követett el bűncselekményt, sokszor lopott, majd a pénzt eljátszotta a helyi kocsmában. Folyton pénzszűkében volt. 1998-ban együtt italoztak Ember Istvánnal, a bátyjával. Zoltán azt mondta, adják el a közös szentkirályszabadjai házukat. István nem akarta eladni az ingatlant. Vitázni kezdtek, amely elmérgesedett, és Zoltán puszta kézzel megfojtotta saját bátyját.

Ezután a 49 éves István holttestének nyakára egy fojtókötést hurkolt, amit hozzákötözött egy talicskához, majd a falu szélére tolta, és egy gazos területen elásta.

A tetemre hónapokkal később találtak rá, és végül egy névtelen sírba temették.

Néhány év múlva ismét nem volt pénze. Úgy gondolta, hogy a falubéli idős, egyedülálló emberek már sok pénzt összegyűjtöttek, amit otthon tartanak. Úgy döntött, ellopja a pénzt - amiről nem is tudta, hogy létezik-e -, és ha kell, gyilkol is. Egy filmből ellesett egy különösen kegyetlen gyilkolási módszert: a nyakra és a lábra hurkot köt, a szabadulni próbáló áldozat pedig saját magát megfojtja. Ezt otthon sokszor gyakorolta is a gyilkosságok előtt.

Forrás: Shutterstock/ Pixel-Shot


2002. július 7-én betört egy 87 éves asszony házába. Az asszony otthon volt, de aludt. A zajra riadt fel.

A gyilkos nem gondolkodott sokáig, először fejbe verte az asszonyt, aztán kezeit hátra kötözte, a nyakára egy hóhérhurkot kötött, hasra fektette, a kötél másik végét pedig a bokájára kötözte. Az idős asszony hosszú, szörnyű szenvedés után megfulladt.

A gyilkosság hamar kiderült, de a rendőrség ekkor sem találta meg a tettest.

Egy év múlva egy idős férfi házának tetejét megbontotta, betört, és ugyanígy végzett a 83 éves férfival Szentkirályszabadján, mint korábbi áldozatával. A rendőrség már tudta, hogy sorozatgyilkos öl a faluban, de a nyomozás ismét sikertelen volt.

A gyilkos nem hagyott nyomot, és tanúkat sem találtak.


A faluban ekkorra már mindenki félt. Az emberek bezárkóztak, a legtöbben riasztót és vészhívót szereltettek a házukba.

Ember pedig egyre magabiztosabb lett: úgy gondolta, akárhány embert öl meg, a rendőrség soha nem jön rá, ki gyilkolt.
Ismét egy év telt el, amikor 2004 márciusában egy 82 éves asszonyt ölt meg a hurkos módszerrel. A házból 160 ezer forintot és ékszereket vitt el. Teljesen biztos volt a dolgában - valószínűleg ezért hibázott. A gyilkosság helyszínén a rendőrök DNS-mintákat találtak.

Szentkirályszabadja Forrás: Wikipedia

Mindig részegen ölt

A veszprémi rendőrök lényegében Szentkirályszabadjára költöztek az utolsó gyilkosság után. A faluban ötven embertől vettek DNS-mintát - köztük Ember Zoltántól is. Amint kiderült, hogy a minta azonos a gyilkosság helyszínén talált DNS-sel, Embert letartóztatták.

A kihallgatásán mind az öt gyilkosságot beismerte. A pszichiátriai vizsgálat pedig azt állapította meg, hogy beszámítható állapotban követte el azokat.

Azt is elmondta a gyilkos, hogy minden alkalommal részegen ölt.

- mondta egyik vallomásában Ember Zoltán.
A Blikk így tudósított 2004-ben az eseményekről:


A lap megszólaltatta a gyilkos egyik rokonát is, aki ezt mondta:

Nem volt idejük könyörögni az életükért

Ember Zoltánt az első fokon eljáró veszprémi Megyei Bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.
Az Index így írt erről 2006-ban:


A Blikk újságírója interjút készített a börtönben a gyilkossal, és megkérdezte, hogy miért ölt. Ember ezt válaszolta, anyja élettársát azért gyilkolta meg, mert verte az édesanyját.


A többi gyilkosságról így beszélt:

2007-ben a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla is jóváhagyta az elsőfokú ítéletet. Ember Zoltán a szegedi Csillag börtönbe került. A per alatt Ember semmiféle megtörtséget vagy megbánást nem mutatott, a hozzá intézett kérdésekre titokzatosan mosolyogva és cinikusan, olykor pimasz módon válaszolt.
A börtönben újabb gyilkosságokon tűnődött, az őt felkereső újságíróknak pedig megerősítette, hogy áldozatai irányában semmiféle szánalmat nem érez.
A Blikk újságírójának így fogalmazott:

Büntetése alatt kétszer kísérelt meg öngyilkosságot, egyszer az ereit vágta fel, később pedig mérget ivott. Ember Zoltán végül 2015. április 24-én a cellájában egy lepedőre akasztotta fel magát. A börtönben még sikerült újraéleszteni, de a kórházban meghalt.

Forrás:
Blikk - 2004.03.19. https://web.archive.org/web/20150923191921/http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/20040319/ot_aldozatarol_tett_vallomast_a_rem/
Index: 2006.01.10. https://index.hu/bulvar/szentkir0110/
Blikk 2015.04.24. https://www.blikk.hu/aktualis/felakasztotta-magat-a-szentkiralyszabadjai-rem/6xqq6zh
Origo https://www.origo.hu/itthon/20180509-ember-zoltan-kulonos-kegyetlenseggel-olt-meg-ot-embert-koztuk-a-batyjat-is.html