Szörnyű állapotban a bebörtönzött Miheil Szaakasvili, megmérgezhették

Miheil Szaakasvili
A photograph taken on March 19, 2021, shows former Georgian President Mikheil Saakashvili gesturing during a press conference, in Kiev. - Georgia's flamboyant ex-president Mikheil Saakashvili said on October 1, 2021 he had returned from exile despite the threat of arrest, calling on his supporters to take to the streets against the government. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy nagy valószínűséggel megmérgezték a börtönben Miheil Szaakasvili volt grúz elnököt - számolt be róla az Izvesztija az Mtavari grúz tévécsatorna híradása alapján.
Vágólapra másolva!

Shalva Khachapuridze, Szaakasvili ügyvédje nemrég hozta nyilvánosságra az orvosi vizsgálat eredményét, amely kimutatta, hogy a volt grúz elnök testében egyéb mérgező anyagok mellett arzént is találtak.

Szaakasvili egészségügyi állapota már annyira leromlott, hogy az előzetes értesülések szerint a bíróságra is tolószékkel érkezik majd, hiszen önállóan már nem képes járni.

November 25-én Mariam Jishkariani, az Empathy civil szervezet vezetője arról számolt be, hogy a volt grúz elnök testében három nehézfémet mutattak ki. Az orvos akkor arra következtetett, hogy Szaakasvili minden bizonnyal mérgezés áldozata lett.

Miheil Szaakasvili egyre rosszabb állapotban van Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Nem sokkal az orvosi vizsgálatokat követően kezdett el drámaian romlani Szaakasvili egészségügyi állapota. Az ügyvédje szerint nem csak járni képtelen, hanem emellett a bal kezében lévő izmok is elhaltak, valamint a tavaly októberi bebörtönzése óta

már 30 kilogrammot fogyott a szörnyű körülmények miatt.

Szaakasvilit 2021 október elsején tartóztatták le, mert a vádak szerint illegálisan lépte át a grúz határt. Emellett szintén vádolják Szandro Girgvliani grúz bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, valamint azért, mert állítólag ő rendelte el Valeri Gelasvili grúz képviselő megveretését.