Guruló dollárok a baloldalra: Karácsony Gergely elmenekült - videó

tanártüntetés, 2022. 10. 23. Budapest, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely egyetlen kérdésre sem válaszolt a dollárbaloldal botrányával kapcsolatban. A főpolgármester ismételten elmenekült. Mint arról az Origo többször is beszámolt, a baloldali pártok tisztázatlan módon több mint 3 milliárd forintot kaptak a tengerentúlról, de egyelőre csak részleteket lehet tudni, hogy ezért mit kértek cserébe. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely egyetlen kérdésere sem válaszolt a dollárbaloldal botránya kapcsán. A főpolgármester nemes egyszerűséggel elmenekült a sajtó munkatársai elől. Mindezt az alábbi videón látható:

  • Ön azt nyilatkozta, hogy az amerikai összekötő, Korányi, barátja is. Rendszeresen, heti szinten egyeztettek az amerikai munkájáról?
  • Mit tud az amerikai dollárokról? Milyen információkat adott át Korányi Dávid?
  • A hírek szerint az Ön 99 Mozgalma is kapott a dollárokból. Pontosan kiktől, milyen amerikai szervezetektől kapták?
  • Korányi Dávid mint városdiplomáciai főtanácsadója, beszámolt-e pontosan a dolláradományokról? Hogyan? Hol van ennek írásos nyoma?

A Fővárosi Közgyűlés előtt egyébként Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere megismételte azt, hogy ő sem tudott arról, hogy ennyi pénz érkezett a baloldali kampányra. Szerinte a hatóságoknak ki kell vizsgálni az esetet.

A dollárbaloldal botránya

Mint arról korábban beszámoltunk, augusztusban robbant a botrány. Máki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében vagy elszólta magát, vagy tudatosan tett említést arról, hogy a baloldalhoz Amerikából hatalmas összegek áramlottak a választási kampány idején és még azt követően is. Még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Ennek a segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit – fogalmazott a politikus. Ekkor említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy (AFD) nevű szervezeten keresztül. Az AFD vezetője pedig nem más, mint Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egykori, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Korányi Dávid.

A Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó cégcsoport bonyolította az egész baloldal kampányát. Vagyis, ha ment pénz a DatAdathoz, az bizonyosan a baloldali pártok kampányát szolgálta. Márpedig ment, hiszen a nemzetbiztonsági bizottság nemrég nyilvánosságra hozta azt a beszámolót, amely tartalmazta azt is, hogy az MMM az 1,85 milliárd forintból 1,4 milliárdot utalt tovább Bajnaiéknak.

És akkor elérkeztünk napjainkhoz. Márki-Zay Péter tartogatott még meglepő kijelentéseket.
November 22-ei sajtótájékoztatóján már az is kiderült, hogy

A KÜLFÖLDI TÁMOGATÁSOKÉRT CSERÉBE, TÖBB KISEBB ÍGÉRET MELLETT MEGÍGÉRTÉK, HOGY A SZANKCIÓKAT MEG FOGJÁK SZAVAZNI, ÉS DRÁGÁBB, NYUGATI OLAJAT FOGNAK VÁSÁROLNI.

A történtek miatt az Állami Számvevőszék is vizsgálódik. Az ÁSZ már közzétette azt a kérdőívet, amelyeket annak a hat baloldali pártnak és Márki-Zay Péternek küldtek el, akik közösen indultak a 2022-es országgyűlési választáson.