Elkezdődött a válság a franciáknál is

Wall Street, tőzsde, stock exchange, USA, gazdaság
Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 7, 2020 at Wall Street in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Másoknál később, de az eddig stabil francia gazdaságot is elkezdte fojtogatni az infláció, miközben a negyedéves gazdasági növekedés elhanyagolható volt.
Vágólapra másolva!

Bruttó hazai össztermékével (GDP) Franciaország a világ hatodik-hetedik gazdasági nagyhatalma. Gazdasági „adui", húzóágazatai mindenki számára ismertek: közlekedés, távközlés, agrár-élelmiszeripar, gyógyszergyártás, továbbá a bankszektor, a biztosítás, az idegenforgalom, illetve a luxuscikkek (bőrdíszmű, ruházat, parfüm, alkohol).

Az infláció egyre csak nő a gazdasági nagyhatalomnál (illusztráció) Forrás: AFP/Johannes Eisele

Tavaly extrém jó évet zárhattak Párizsban: 52 éve nem tapasztalt, mintegy hét százalékos gazdasági bővülést tudtak felmutatni a franciák. Igaz, hogy a Covid okozta gazdasági sokk mélyre húzta a francia GDP-t, 2021-ben már a visszaesés előtti szinten muzsikált Franciaország.

A 2022-es esztendőt azonban aligha írják majd pirossal be a gazdaságtörténeti könyvekben. Tudniillik az infláció egyre nagyobb, a gazdasági növekedés pedig egyre kisebb. Miként az kiderül az Eurostat mai jelentéséből, az infláció egyre több európai országban mérséklődik,

Franciaországban azonban továbbra is rekordmagas az árindex. A gyors áremelkedés mellett a gazdaság érdemi teljesítménynövekedést sem tudott felmutatni. Úgy tűnik, a franciáknál is elkezdődött a válság.

Az éves inflációs ráta már második hónapja az 1985-ös csúcson, 6,2 százalékon áll. Bár a francia gazdaság eddig úgy-ahogy meg tudta magát védeni, most elkezdték bepótolni a „lemaradásukat" az eurózónával szemben, és nem követik a mérséklődésnek indult német inflációs rátát.

A harmonizált fogyasztói árindex 7,1 százalékkal nőtt az eurózóna második legnagyobb gazdaságában, tartva az októberi emelkedést – közölte az Insee statisztikai iroda szerdán. Ez nagyjából megegyezik az elemzők korábbi előrejelzésével, amely 7 százalékról szólt. Az európai kötvények hozama a bejelentés után csökkenni kezdett.

A beszámoló alapján az élelmiszer és az iparcikkek áremelkedése gyorsult, míg a háztartások energiaköltségei csökkentek, annak ellenére, hogy a kormány visszavágta az üzemanyagokra adott engedményeket. A szolgáltatások 3 százalékkal drágultak, ami egy kicsit alacsonyabb, mint az októberi érték.

Miként említést nyert, az erősödő inflációt mellett a francia gazdaság elhanyagolható, 0,2 százalékos növekedést produkált a harmadik negyedévben, az előző fél százalékhoz képest. A háztartási fogyasztás csökkent, a kormányzat költségei pedig megemelkedtek.