Ezúttal nem létező vétóról hazudott Soros blogja

Gyurcsányné
Dobrev Klára
Soros György
Vágólapra másolva!
Ismét hazudik Soros György hazai blogoldala! A 444 nevű baloldali propagandalap azt állította, hogy Varga Mihály megvétózta az Ukrajnának szóló segélyt, miközben a valóság az, hogy elhalasztották a magyar gazdaságélénkítési tervről és a hozzá kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról szóló döntést az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az Ecofin ülésén Brüsszelben. Ennek legfőbb oka, hogy az Európai Bizottság javaslatát csak november 30-án nyújtotta be a magyar helyreállítási terv jóváhagyására és a jogállamisági kondícionálitás keretében vállalt intézkedések értékelésére, így az elnökség úgy értékelte, hogy figyelembe véve azt is, hogy a magyar kormány további intézkedéseket hoz december 7-én, további pár nap munka szükséges ahhoz, hogy napirendre lehessen venni a kérdést. Szintén nem volt szavazás az Ukrajnának szóló hitelről sem. 
Vágólapra másolva!

Elképesztő hazugságot írt Soros György baloldali propagandablogja, a 444. Azt írták, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta az Ukrajnának szóló hitelt, és ezért Magyarország töb százmilliárd forintot veszíthet. Ezzel szemben a valóság az, hogy

tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság javaslatát csak november 30-án nyújtotta be a magyar helyreállítási terv jóváhagyására és a jogállamisági kondícionálitás keretében vállalt intézkedések értékelésére, így az uniós elnökség úgy értékelte, hogy figyelembe véve azt is, hogy a magyar kormány további intézkedéseket hoz december 7-én, további pár nap munka szükséges ahhoz, hogy napirendre lehessen venni a kérdést.

Tehát elhalasztották a magyar gazdaságélénkítési tervről és a hozzá kapcsolódó 5,8 milliárd eurós támogatásról, valamint a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurós uniós forrás befagyasztásáról szóló döntést az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az Ecofin ülésén Brüsszelben.

A magyar források továbbra sincsenek veszélyben.

Nincsenek veszélyben a hazai uniós pénzek Forrás: Shutterstock

Fontos megjegyezni, hogy a magyar helyreállítási terv tartalmi elemeit minden tagország támogatja.

A Soros-blog állítáásval szemben a 18 milliárd eurós ukrán támogatásról ma nem is volt szavazás,

az MFF rendelet módosítása és az MFA+ javaslat lekerült a napirendről.

Magyarország a költségvetési rendelet módosítására szavazott nemmel, ami azt tenné lehetővé, hogy az Ukrajnának történő uniós hitelfelvétel a diverzifikált finanszírozási stratégia keretében valósuljon meg.

Úgy tudjuk, hogy tekintettel az idő szorítására, várható, hogy Ukrajna finanszírozása kapcsán az Európai Bizottság egy áthidaló megoldásra tesz javaslatot, hogy Ukrajna minden körülmények között forráshoz jusson januárban. Ennek keretében ideiglenes tagállami garanciát kérne a tagországoktól.

Szintén nem volt semmilyen szavazás a globális minimumadóról sem az Ecofin ülésén.

Tehát Magyarország a napirenddel kapcsolatban semmit nem vétozott meg, mert eleve nem volt döntés arról, hogy a helyreállítási terv, és a kondicionalitási rendelet kérdését napirendere vegyék, mert a magyar fél még további intézkedéseket hoz, így pedig nem lehetett teljeskörűen értékelni az Európai Bizottság november 30-i allásfoglalását. Természetesen egyetlen eurocentet sem vesztett Magyarország.