Titokzatos, középkori erődöt tártak fel

középkori erőd
A spanyolországi Coruna és Pontevedra tartomány között elterülő Castro Valente régészeti lelőhelyen egy középkori erődöt találtak
Vágólapra másolva!
A spanyolországi Coruna és Pontevedra tartomány között elterülő Castro Valente régészeti lelőhelyen végzett LIDAR felmérés során kiderült, hogy az egy kiterjedt kora középkori erődítmény, amely az időszámításunk szerint 5-7. századból származik.
Vágólapra másolva!

A fényérzékelés és távolságmérés (Light Detection and Ranging - LiDAR) a távérzékelés egy olyan módszere, amely impulzuslézer formájában fényt használ a Földtől mért távolságok (változó távolságok) mérésére.

A lézer visszatérési idejének különbségei és a hullámhosszok mérése felhasználható a táj háromdimenziós digitális térképének összeállítására, eltávolítva az olyan zavaró elemeket, mint például a fák lombkoronái, amelyek elrejthetik a régészeti elemeket.

Castro Valente-t korábban egy vaskori, erődített, zárt településnek gondolták a szakemberek egy mintegy négyszáz méter magas dombon, amelyet először a 19. és 20. századi publikációk említenek, és amelyek szerint a helyszín időszámításunk előtt 1500 és időszámításunk előtt 500 között létezett.

A Santiago de Compostela Egyetem régészei által végzett LiDAR-felmérés most feltárta, hogy a terület egy 30 hektáros, nagy középkori erődítmény, amelyet egy háromnegyed mérföld hosszú védőfal, valamint harminc torony vesz körül – utóbbi a spanyolországi Lugo városát védő, 3. századi római falakhoz hasonló stílusú toronysorozat.

A spanyolországi Coruna és Pontevedra tartomány között elterülő Castro Valente régészeti lelőhelyen egy középkori erődöt találtak Forrás: University of Santiago de Compostela

A talajvizsgálat megállapította, hogy a falakat úgynevezett kétleveles falazott szerkezetben építették, és vastagságuk 2,5 és 4 méter között változik.

A felmérés megerősítette továbbá, hogy a földszinten hat torony van és egy hetedik, amely a tűzvonal kialakításával elpusztult. A szakemberek az erőd belsejébe vezető bejáratokat is találtak.

A csapat úgy véli, hogy több romlandó anyagokból és kőből készült belső szerkezetet is sikerült azonosítani, az ásatások során pedig római kori téglákat és csempéket, valamint vörös pasztellkerámia kisebb töredékeit is feltárták.

– írja a felmérésről szóló jelentés, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Az egyik toronyban végzett felmérés során nagyszámú csempetöredéket jegyeztünk fel, ami arra enged következtetni, hogy ezt a tornyot a római hagyomány szerint építették.

Hozzátették: a vizsgálat csak az első a további izgalmas lépések közül, amelyek célja a helyszín „valódi természetének" a meghatározása.