Megdöbbentő felfedezés: hatalmas, szabályos piramist találtak egy jégmezőn

piramis, Antarktisz
Az antarktiszi piramis
Vágólapra másolva!
Piramisszerű építményeket rejthet az Antarktisz jeges sivataga? Döbbenetes fotók láttak napvilágot, amik aztán futótűzként kezdtek terjedni az interneten. Egyesek eltűnt civilizációt, mások földönkívülieket sejtenek a háttérben. De mit mond a tudomány?
Vágólapra másolva!

A Google Earth műholdfelvételein is látható piramisszerű képződménynek nincs hivatalos neve, de már egy ideje tudnak róla a szakemberek; eredetileg 1935. november 23-án fedezte fel egy amerikai repülőgép-pilóta, Lincoln Ellsworth, amikor éppen az antarktiszi Ellsworth-hegység déli része felett repült. A képződmény a becslések szerint nagyjából 1300 méter magas, és szokatlanul meredek oldalaival csakugyan egy piramisra emlékeztet.

A piramis felülről Forrás: Google Maps

Az összeesküvés-elméletek híveinek fantáziáját természetesen beindították a látottak. A tudományszkeptikusok szerint az Antarktiszon felfedezett, piramis alakú sziklatömböt több millió éve építhette egy miénknél fejlettebb, mára eltűnt civilizáció.

Az tényleg igaz, hogy az Antarktisz a régmúltban barátságosabban nézett ki, mint manapság; 100 millió éve buja esőerdők borították, olyan növények, amelyek ma Új-Zélandon találhatók.

Az antarktiszi piramis Forrás: Google Earth

A geológusok szerint azonban szó sincs mesterséges szerkezetről, a természet egyedülálló alkotásával van dolgunk.

Hogyan hoz létre a természet piramisokat?

- mondta Eric Rignot, az irvine-i Kaliforniai Egyetem földtudománnyal foglalkozó professzora.

A természetes piramisok eróziós folyamatok révén alakulnak ki. A hó vagy a víz napközben feltölti a hegységben lévő repedéseket. Amikor leszáll az éj és a hőmérséklet erőteljesen lecsökken, a víz megfagy, a jég tágulásával pedig a repedések még szélesebbé válnak. Ez a fagyás-olvadás okozta erózió számtalanszor megtörténik, így a repedések egyre nagyobbak lesznek, végül hatalmas sziklatömbök törnek le a hegyről.

A folyamat piramisszerű struktúra kialakulásához vezethet.

A Matterhorn is egy természet által létrehozott "piramis" Forrás: Wikimedia Commons

Ilyen módon jött létre például a Matterhorn is, ami az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa.