Itt vannak Oroszország békefeltételei

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, Uragan, sorozatvető
Ukrainian artillery unit fires with a BM-27 Uragan, a self-propelled 220 mm multiple rocket launcher, at a position near a frontline in Donetsk region on August 27, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország részletezte azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén véget érhet a háború.
Vágólapra másolva!

Moszkva csak saját feltételei mentén hajlandó békét kötni

"Oroszország kész az ukrajnai konfliktus békés rendezésére, de Moszkvának számos feltétele van" - mondta Mihail Galuzin, orosz külügyminiszter-helyettes, írta meg a Pravda az RTVI-nek adott interjú nyomán.

Az orosz politikus szerint pontosan meghatározható feltételek mentén érhet csak véget a konfliktus és állhat helyre a béke úgy Ukrajnában, mind Európában.

Galuzin tolmácsolásában Moszkva elvárásai lényegében megegyeznek korábbi elvárásaival, vagyis a fegyverszállítmányok azonnali leállítását, az ukrán fegyveres erők részéről a harcok beszüntetését, valamint garanciákat vár arra vonatkozóan, hogy Ukrajna fenntartja nem-nukleáris státuszát, valamint lemond a NATO és EU-tagságról.

Ezenfelül Ukrajnának el kell ismernie az új területi realitásokat, azaz orosz területnek kell elismernie a népszavazások útján Oroszországhoz került régiókat, így többek között a donbasszi megyéket és a Krímet is.

A Nyugatnak kellene megfizetnie a fegyverszállítás árát

Galuzin Moszkva nemzetközi közösséggel szemben támasztott követelményeinek is hangot adott. Kijevhez hasonlóan a külföldi kormányoknak is el kell ismerniük az "új területi realitásokat", vagyis a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok (DPR és LPR), valamint Zaporozsjei és Herszon régiók Oroszországhoz való csatlakozását. Új elem a jelenlegi követeléseket illetően, hogy Oroszország közvetett módon a fegyverszállításért is felelősségre vonná a Nyugatot.

Az oroszok szerint a nyugati fegyvereszállítmányoknak köszönhetően vált Ukrajna pusztulattá, ezért a nyugati országoknak is kellene újraépíteni az ukrán infrastruktúrát, mivel politikájuk csak elmélyítette a konfliktust.

Ezenfelül még feltételnek támasztották, hogy feloldják az oroszellenes szankciókat, visszavonják a pereket, megszüntessék az Oroszországgal, orosz magánszemélyekkel és jogi személyekkel szembeni jogi eljárásokat.