A saját szakálla miatt halt meg az osztrák kisváros polgármestere

Hans Steininger, polgármester, szakáll, furcsa halál
Hans Steininger konzervált szakálla a Braunau am Inn-i Herzogsburg Körzeti Múzeumban
Vágólapra másolva!
Hans Steininger az osztrák-német határon található egyik városka köztiszteletben álló polgármestere volt, neve azonban mégsem az elért politikai eredményei, sokkal inkább halálának tragikomikussága miatt maradt fenn. 
Vágólapra másolva!

Az osztrák-német határon található Braunau am Inn legfőképpen arról ismert, hogy itt született a náci vezér, Adolf Hitler. Az már kevésbé ismert, hogy

a történelem egyik legkülönösebb halálesete is ehhez a városhoz köthető.

A legendás eset 1567-ben történt, áldozata egy Hans Steininger nevű férfi volt, aki ekkorra már a város nagyon népszerű polgármesterévé vált. Bár az életéről ezen kívül sokkal többet nem tudni, talán még annyi bizonyos, hogy a több cikluson átívelő vezetése alatt Braunau am Inn lakossága virágzó és békés életet élt. Egyvalami mégis fennmaradt róla az évszázadok során: lenyűgöző arcszőrzete.

Ez ugyanis majdnem másfél méter hosszú volt, így gyakorlatilag a földig ért.

Hans Steininger és a hosszú szakálla Forrás: Wikimedia Commons/Wellcome Library

Annak érdekében, hogy a szinte védjegyévé vált és hosszú évek alatt, türelmesen növesztett és ápolt szakállát megvédhesse a káros hatásoktól, és az esetleges járás közbeni balesetektől,

felgöngyölítve, egy direkt erre a célra kialakított zsebbe téve viselte.

Annyi évnyi odaadás és akarat után, hogy megőrizze az arcszőrzetét, az volt az utolsó dolog, amit Steininger szeretett volna, ha az gátolja őt a járásban és a munkája végzésében.

A gyilkos szakáll éjszakája

1567. szeptember 28-ának végzetes éjszakáján tűz ütött ki a városban, ami pánikot keltett a lakosok körében. A források szerint Steininger polgármesterként sietve a lángoló épületek közelébe ment, innen irányítva a mentési munkálatokat, miközben a kétségbeesett embereket is próbálta nyugtatni.

A hatalmas felfordulás és káosz közepette óriási szakálla vagy kiesett a zsebéből, vagy be sem került oda.

Mivel a város lángokban állt, Steininger-nek fel sem tűnt ez a rövidesen végzetesnek bizonyuló hiba. Miközben ugyanis egy lépcsőn haladt felfelé, az egyik lépésével megbotlott saját szakállában, megcsúszott, lezuhant és kitörte a nyakát.

Hans Steininger, polgármester Forrás: Wikimedia Commons

Szobor a szakállas polgármesternek

Halála után a város egy nagy, kőből készült dombormű formájában emlékművet állított polgármesterének a Szent István-templom mellett.

Az egészalakos domborművön Steininger szakállát kettéválasztották.

A polgármester szobra, aki egyfajta népi hőssé vált az évszázadok során, a mai napig vonzza a a világ számos pontjáól érkető turistákat. A városnéző körutak során egy Steiningernek öltözött, hosszú álszakállt viselő férfi vezeti körbe a turistákat, hogy miközben a régmúlt legendáiról mesél.

Visszatérve a 16. századba, mielőtt a városlakók eltemették volna polgármesterüket,

levágták annak szakállát és egy hosszú üvegvitrinbe zárták a város történeti múzeumában,

biztosítva, hogy az a sok év, amit a szakáll növesztésével töltött, ne legyen hiábavaló. Kémiai úton tartósították, hogy soha ne bomoljon el. Így a híres arcszőrzet a város egyik fontos kulturális örökségévé vált.

Hans Steininger konzervált szakálla a Braunau am Inn-i Herzogsburg Kerületii Múzeumban Forrás: Wikimedia Commons

Steininger szakálla a halála óta eltelt 456 év alatt sem veszett el, és ma is meg lehet tekinteni a braunaui Herzogsburgi Kerületi Múzeumban, ami rengeteg látogatót vonz. A szakállat hitelesítették és kémiai eszközökkel igyekeznek megóvni épségét.

Forrás: Múlt-kor Magazin, knowledgenuts, allthatsinteresting