Elviselhetetlen fájdalommal járhat, pedig teljesen természetes

menopauza, hőhullám
Vágólapra másolva!
Éjszakai izzadás, hőhullámok, kipirosodás, hajhullás, körömrepedezés, ingerlékenység, depresszió, álmatlanság, aknék, szőrösödés az állon, kopaszodás a halántéknál. És ez csak néhány azokból a tünetekből, amelyeket a menopauza előtti állapotban tapasztalhat egy nő. Koppány Viktória endokrinológussal beszélgettünk arról, hogyan lehet elkerülni, hogy elviselhetetlen legyen az életünk a menopauzához vezető években.
Vágólapra másolva!

Van, aki szinte észre sem veszi, hiszen alig vannak tünetei, és azok sem súlyosak, másnak viszont az életét is megkeseríti a sok fájdalom, amit a változókor előtt él át.

– kezdi a beszélgetést az endokrinológus, majd elárulja, hogy azért nehéz felismerni, mi zajlik az emberben, mert másra is utalhatnak a tünetek.

A folyamat egyik jellemzője például a fáradékonyság,

ami elég általános és sok betegség estében előfordul, de tünet lehet a hízás is.

Dr. Koppány Viktória endokrinológus Fotó: Polyák Attila - Origo

„Gyakran keresnek fel hölgyek azzal, hogy ugyanazt eszem, mint korábban, ugyanúgy sportolok vagy még többet is, mégis felkúszott rám tíz-tizenöt kiló. Az az igazság, hogy ez természetes, a zsírszövet ugyanis kompenzálja az ováriális, tehát a petefészek ösztrogéntermelését, illetve ez tudja átkonvertálni a férfihormonokat női hormonokká, amelyek szintén megtalálhatók egy női szervezetben, amely ilyenkor ösztönösen raktározza a zsírt.

Mikor hízunk hormálisan? Mindig hormonváltozáskor, terhességben és menopauzában.

Ha valaki azt mondja, hogy híztam tíz kilót és elmaradt a menzeszem, azt lehet mondani rá, hogy igen, ez ilyen, de ha valaki azzal jön, hogy fogytam tíz kilót és elmaradt a menzeszem, na, akkor már el kell kezdeni keresni benne a daganatot" - magyarázza, majd percekig csak sorolja és sorolja az újabb tüneteket.

Az életet is megkeseríthetik

Előfordulhat olyan, hogy valakinek elkezd betöredezni a körme, hullik a haja, vagy kiszárad a fejbőre, mert a bőr és a bőr alatti kötőszövetek elvesztik a rugalmasságukat. Lehetséges, hogy más tónusúvá válik az arca bőre, amin megjelenhetnek aknék, jellegzetesen a szája körül vagy az arca oldalánál. Ennek az az oka, hogy a női nemi hormonok, az ösztrogén és progeszteron szint csökkenésével egy időben a férfi hormontermelés nem csökken, sőt. Stressz esetén fokozottan termelődik a mellékvesében. Az állcsúcson megjelenhetnek a szőrök, és a bajuszvonalon is fokozottabb szőrnövekedés jelentkezhet, ami a halántéknál kétoldalú ritkulással társul, mivel a női nemi hormon csökken, a férfi pedig emelkedik. Kialakulhat izületi fájdalom reggelre, mivel a nők izületei lazák, hiszen tágulnia kell a medencének a terhesség miatt és ezek puhaságát, lazaságát, rugalmasságát is az ösztrogén biztosítja.

– teszi hozzá, majd arról beszél, hogy még az ember testszaga is megváltozhat, de ezek csak a fizikai jelei a közelgő menopauzának.

A mentális tünetek is erősek, sőt, olykor dominálnak is.

Egy változókor előtt álló nő átélhet hőhullámot, éjszaka izzadhat, vagy hirtelen kipirosodhat bármelyik napszakban. Gyötörheti szorongás, átélhet depressziós hangulatingadozásokat, vagy elfelejthet dolgokat. Jellemző a fejfájás, a migréneseknél pedig a migrén gyakoribbá válhat. Emellett csökkenhet a libidója, nemi vágya és vele együtt megjelenhet az ingerlékenység akár a sírásig. És ha ez elfajul, nem tudja ellátni a munkáját, nem tud koncentrálni, nem tud összeszedett lenni, és ahogy a szakember fogalmaz, „nincs meg benne a drive", hogy elindítsa a dolgokat, ami meg tudja keseríteni a mindennapokat.

Emellett az emésztése is megváltozhat, lelassulhat, a székrekedés és hasmenés váltakozhat, és a testsúlynövekedés is okozhat rossz hangulatot a maga összes hozadékával együtt, például azzal, amit a tükörben lát.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„A megváltozott menstruációs ciklust se felejtsük el. Lehetséges, hogy hamarabb jön, akár 20-21 naponta, és előfordul, hogy bő vérzéssel jár, mert már nem teljesen rendesen épül föl a méhnyálkahártya. A menzesz az, amikor leesik a méhnyálkahártya. Egy miómával szenvedő vagy egy endometriózis polipos, tehát egy méhnövedékes nyálkahártyával rendelkező hölgynek, vagy annak, aki többször szült, és nagyobb a méhürege, esetleg eleve a miómákra hajlamos, nagyon erős, darabos vérzése lehet.

Ez egyrészt az életvitelét akadályozza, másrészt vérszegénységet, fáradékonyságot, vashiányt okoz.

Ekkor már fel szokták keresni a nőgyógyászt, aki elvégez egy tisztasági küretet, vagyis lekaparja a méhnyálkahártyát. Utána van olyan, hogy nem is tér vissza a menzesz. Ilyenkor mindenképpen kell egy szövettani vizsgálat, mert a rákos elfajulás, vagyis az endometrium carcinoma esélye megnő. A méhnyálkahártya megvastagodást progeszteronkezeléssel is lehet kezelni szájon szedhető, vagy méhüregbe helyezett progeszteron tartalmú spirállal. A nagyon erős méhvérzést mindenképpen vissza kell szorítani, mert háromhetente két hétig görcsölni és darabosan vérezni az bizony nagyon rontja az életminőséget"

- mondja, és rögtön el is magyarázza, hogy miért sokkolja ez a szervezetet.

Van, amikor korán jön

A doktornő kihangsúlyozza, hogy a menopauza egy folyamat és nem betegség, és a havi vérzés elmaradása előtt már akár tíz évvel is jelentkezhetnek az első jelei. Van olyan a nő, aki még nincs 40 éves, és már meg kell vele küzdenie, például egy autoimmun folyamat vagy valamilyen műtét miatt,

de olyan is, akinél nem természetesen alakul ki, hanem mesterségesen idézik elő.

„Az emlőrák kezelésénél például le kell állítani az ösztrogéntermelést, mert az emlőrák táplálja az ösztrogént. Akit ezzel műtenek, annál tulajdonképpen menopauzát idéznek elő. De ha valamilyen daganatos elváltozása van egy fiatal nőnek a méhében, petefészkében, és kiműtik, abban a pillanatban, gyakorlatilag másnaptól leáll a hormontermelése" - teszi hozzá az endokrinológus, majd arról beszél, hogy korai menopauza esetében lehet hormont adni és kitolni a folyamatot, de nem mindegy, kiről van szó. Nagy a különbség nő és nő között. Nem mindegy, hogy az illetőnek van-e méhe vagy nincs, mensturál-e még vagy már nem, vagy esetleg menstruálna, ha lenne méhe.

Ha például nincs méhe, kaphat ösztrogénkezelést, ha van, akkor ezt progeszteronnal kell kombinálni, hogy ne alakuljon ki nála endometriumrák.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A menopauza jeleit a hormonszintek mutatják, amelyeket vérből szoktak kimutatni.

Ha ilyen sok gondot okoz a menopauza, felvetődhet a gondolat, nem lenne-e megoldás, hogy egy nő az élete végéig menstruáljon, amire Dr. Koppány Viktória egy határozott nemmel válaszol, mivel a hosszútávú hormonkezelés hatására nő a szív-, és érrendszeri rizikófaktor és a mellrák kialakulásának esélye is.

„A hormonkezelés esetén nagyon meg kell nézni, hogy kaphat-e a beteg hormont, nincs-e ellenjavallat, vérrögképződés, emlőrák.

A másik fontos dolog az, hogy a lehető legkisebb dózisban kapja és a lehető legrövidebb ideig.

Ez a hármas terápiás alapelv. Általában öt év kezelés után újra kell kalibrálni, de ezt a nőgyógyászok tudják a legjobban. Ha az ösztrogénpótlást nézzük, az nagyon megterhelheti a májat, ezért nem mindegy, milyen formában kapja a beteg. Kaphatja tablettában, a hüvelyébe, de rá lehet ragasztani egy tapaszt is. Az sem mindegy, hogy például alkoholbeteg-e, mert az is a hormonkezelés ellenjavallata, vagy esetleg nem szeretné, mivel ez nem betegség és nem kell kezelni. Ez egy természetes állapot, ami elmúlik."

A korai menopauza fokozza a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát.

60-65 éves korra a női és a férfi szív- és érrendszeri kockázat egyforma és nem csak a szívinfarktusra, hanem a sztrókra is, bár a vastagbéldaganatok előfordulása csökken a hormonkezelés során.

Ki lehet tolni a változókort

„Látható, hogy a menopauza, sok szervrendszert érint, és előfordul, hogy az életvitelt rontja, ezért szoktuk kezelni. Egy 45 éves nő még jó eséllyel él legalább harminc évet, tehát gyakorlatilag az életünk harmada, fele már menopauzában telik.

A menopauzát befolyásolják a lombikkezelések, és a fogamzásgátló szedése is.

Előfordul, hogy a lombikkezeléses stimulálásnál előbb kimerül a petefészek, de lehetnek ebben családi halmozódások is, vagyis az, ha az illető anyukájának is korán elmaradt a menzesze" - mondja, majd kiemeli, hogy a koronavírus-járvány is érintette a hormontermelő szerveket, például drámain megugrott a pajzsmirigyzavarok száma. Végül arról beszél, mit lehet tenni akkor, ha már érzi egy nő, hogy közeledik a változás.

Ha már a menopauza bekövetkezett, nincs mit tenni, az ajtók bezáródtak és nem nyílnak ki újra. Akkor egy idő után már megszűnnek a kibírhatatlan tünetek és lenyugszik a szervezet, csak az odafelé vezető utat kell kibírni.