Megdöbbentő leleplezés: ezek a cégek évtizedeken át tudatosan mérgezik az embereket

Symbolic picture scratched teflon coating frying damaged harmful symbolic_picture HTH degraded symbolic deteriorated Horizontal SYMBOL ILLUSTRATION COOKING MEDICINE AND HEALTH
Sérült teflonbevonatú serpenyő
Vágólapra másolva!
Egyes vegyipari cégek, akárcsak a dohány- és az olajipar, évtizedek óta tisztában voltak az általuk gyártott termékek veszélyeivel, de elhallgatták a kockázatokat – derült ki egy most nyilvánosságra hozott dokumentumból.
Vágólapra másolva!

Az IFL Science tudományos portál által ismertetett titkosított iratok szerint az úgynevezett „örök vegyszerek" (PFAS) legnagyobb gyártói, a DuPont és a 3M legalább 21 évvel azelőtt tudtak termékeik káros hatásairól, hogy azok nyilvánosan is ismertté váltak volna. Ezeket az információkat azonban a nagyobb profit reménye miatt inkább elhallgatták.

A dokumentum szerint a DuPont állatkísérletei és munkahelyi vizsgálatai egyértelmű bizonyítékokat szolgáltattak a PFAS-anyagok káros hatásairól, ezeket az adatokat azonban nem tették közzé tudományos szaklapokban és nem is jelentették az Amerikai Környezetvédelmi Hivatalnak (EPA), sőt, bizonyos dokumentumok megsemmisítésére törekedtek.

A perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS-ok) számos területen hasznosították a tapadásmentes serpenyőktől kezdve a vízálló és foltálló anyagokig, de tűzoltóhab és sugárhajtóművek készítéséhez is használták. Rendkívül ellenállóak és nem bomlanak le, ezért keresztelték el ezeket az anyagokat „örök vegyszereknek".

Mivel nem bomlanak le, felhalmozódhatnak a környezetben és a szervezetünkben, és ezért károsíthatják egészségünket.

A dokumentumok 1961 és 2006 között készültek, és a Robert Bilott ügyvéd által elindított perben kerültek elő. Ő volt az első ember, aki sikeresen beperelte a DuPontot a PFAS-szennyezés miatt.

– mondta Tracey J. Woodruff, az EPA korábbi vezető beosztásban dolgozó munkatársa.

Az állatkísérletek riasztó eredményei

Az állatkísérleteket bemutató iratok szerint már 1961-ben lehetett tudni arról, hogy a teflon anyag akár kis dózisban is képes megnövelni a patkányok májának méretét, ahogy azt is, hogy szigorúan kerülni kell a bőrrel való érintkezést.

Az is kiderült, hogy az egyik PFAS-vegyület, a C8 belélegezve erősen mérgező hatású.

Megállapították, hogy a perfluoroktánsav (PFOA) nevű hírhedt PFAS lenyelve két nap alatt képes megölni egy felnőtt kutyát.

Sérült teflonbevonatú serpenyő Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Frank May

Az alkalmazottak is megbetegedtek

A káros hatásokról szóló bizonyítékok azonban itt még nem érnek véget.

Arra is fény derült, hogy a DuPont és a 3M több alkalmazottja születési rendellenességekkel küzdő gyermekeknek adott életet, amelyért szintén a cégek által gyártott PFAS-anyagok voltak a felelősek.

Ennek ellenére a cégek tagadták, hogy a PFAS-vegyületeknek bármilyen közük lenne az esetekhez, sőt, az alkalmazottaknak egyenesen azt hazudták, hogy a PFAS körülbelül annyira káros, mint az asztali só. A dokumentumok arról is írnak, hogy a DuPont megpróbált nyomást gyakorolni az EPA-ra abban bízva, hogy a hatóság elnézőbb lesz a céggel szemben.

A hatalmas bírság ellenére komoly profit

Az EPA 2004-ben végül mégis megbírságolta a DuPontot, amiért nem hozta nyilvánosságra a PFOA veszélyeit. 16,45 millió dollárt kellett fizetniük, ami az akkori legmagasabb környezetvédelmi bírság volt.

A bírság ellenére a DuPont a C8 és PFOA anyagokból készült termékek értékesítése révén 2005-ben több mint 1 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el.

A kutatók napjainkban is vizsgálják, hogyan lehetne megszabadulni az örök vegyi anyagoktól.

A dokumentumok megállapításait az Annals of Global Health szakfolyóirat foglalta össze, amelynek publikációja itt olvasható.