Soha ilyen közel nem volt az atomkatasztrófa az ukrán gát felrobbantása után

war Horizontal
This general view shows a partially flooded area of Kherson, on June 6, 2023, following damage sustained at Kakhovka hydroelectric dam. A Russian-held dam in southern Ukraine was damaged on June 6, with Kyiv and Moscow accusing each other of blowing it up while locals were forced to flee rising waters. The dam was partially destroyed by "multiple strikes", Moscow-installed authorities claimed just as expectations were rising over the start of Ukraine's long-awaited offensive. (Photo by Handout / AFP)
Vágólapra másolva!
Támadás ért egy vízerőművet az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Herszonban. A robbantás miatt átszakadt a tározó gátja, és hatalmas mennyiségű víz öntötte el a környéket. Mintegy 80 települést fenyeget az ár, több helyen megkezdődött a lakosság kitelepítése. A Krím félsziget és a zaporizzsjai atomerőmű vízellátása is veszélybe került. Az oroszok és ukránok egymást vádolják a támadással. Közben ismét légiriadó volt szinte az összes nagyobb ukrán városban a rakétatámadások miatt.
Vágólapra másolva!

Kedd hajnalban felrobbant a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát - írta a Reuters. A hatalmas, még a szovjet időszakból származó gát átszakadása miatt özönvíz fenyegeti a környező országrészeket. A gát mögött 18 köbkilométeres tározó van, amely a 2014-ben Oroszország által elcsatolt Krím-félszigetet és a szintén orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizhzsja atomerőművet is ellátja vízzel.

Elképesztő erejű robbantás kellett a gát megsemmisítéséhez Forrás: AFP/-

A Kahovka vízierőmű gátja 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú. 1956-ban épült a Dnyipro folyón, Herszon közelében.

A közösségi médiában megjelent ellenőrizetlen videókon heves robbanások sorozata látszik a Kahovka-gát körül. Más videók azt mutatják, ahogy a víz átömlik a gát maradványain, miközben döbbenten nézik a történteket a szemtanúk. Már az elárasztott területekről is megjelentek képsorok.

"A Kahovka-gátat az orosz megszálló erők robbantották fel" - közölte kedden az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága a Facebook-oldalán.

Orosz hírügynökségek szerint az orosz erők által ellenőrzött gát tűzérségi támadásban semmisült meg, egy orosz tisztviselő szerint ukránok követtek el "terrortámadást".

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó szerint megkezdték az evakuálást azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Az Index szerint Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy

a víz szintje 5 órán belül „kritikus" tartományba érhet.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel. Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Több települést veszélyeztet a víz Forrás: AFP/-

Veszélyben az atomerőmű?

A kedd reggeli robbantás veszélyezteti a közeli zaporizzsjai atomerőművet is, mondta Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője, hozzátéve, hogy mindent megtesznek a környéken élők biztonságáért.

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte:

A HELYZETET ELLENŐRZÉS ALATT TARTJÁK, A HŰTŐVÍZTÁROLÓ JELENLEG TELE VAN.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet, de egyelőre az atomerőmű nincs közvetlen veszélyben.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű „teljesen tönkrement", és nem is lehet helyreállítani.

Rendkívüli állapot

Elérte az ár Nova Kahovka települést, miután "az ukrán hadsereg csapásai lerombolták a kahovkai vízi erőművet" - jelentette ki Vlagyimir Leontyjev, a város orosz hatóságok által kinevezett polgármestere a Rosszija 1 tévécsatornának. Nova Kahovkában rendkívüli állapotot vezettek be. Leontyjev azt mondta, hogy a város elleni ukrán tüzérségi csapások a Dnyeper jobb partjáról a nap folyamán is folytatódtak. A "terrorcselekményekért" a kijevi hatóságokat tette felelőssé és azokat, "akik őket irányítják". A polgármester fő feladatként a lakosság elszállítását és az áramütés lehetőségének kizárását nevezte meg.

Súlyos a helyzet a gátrobbantás után Forrás: AFP/Handout

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma arra figyelmeztette Herszon megye part menti területeinek lakóit, hogy a vízszint hirtelen megemelkedhet a gátrendszer egy részének megsemmisítése miatt. A tárca szerint katasztrofális áradás léphet fel Nova Kahovka, Hola Prisztany és Aleski város körzetében.

A lakosokat felszólították a legszükségesebb személyes tárgyak, iratok, valamint három napra elegendő élelmiszer és ivóvíz összekészítésére, valamint a gáz és a víz elzárására.

Nova Kahovkában tíz méterig, Dnyiprjanyban nyolc méterig, Korsunkában pedig 5,3 méterig emelkedett a vízszint, és ez az állapot szakemberek szerint körülbelül 72 órán át tarthat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy

Ukrajna "szándékos diverziót" hajtott végre az erőmű ellen, ami potenciálisan több tízezer ember számára járhat nagyon súlyos következményekkel.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva határozottan visszautasítja az ukrán vezetés vádját, miszerint köze lenne a létesítmény elleni rakétacsapáshoz, és hangsúlyozta, hogy a felelősség a történtekért a "kijevi rezsimet" terheli. Közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök folyamatos tájékoztatást kap a helyzetről.

Dmitrij Peszkov az ukrán felet vádolta a robbantással Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által kinevezett ügyvezető kormányzója a Telegram-csatornáján azzal vádolta meg Kijevet, hogy a vízi erőmű lövetésével a régió élelmiszerbiztonságát akarja aláásni, és igyekszik elterelni a fegyelmet az ukrán ellentámadás "kudarcáról". Úgy vélekedett, hogy a bal parton nem lesz szükség evakuálásra, noha a helyi hatóságok felkészültek erre, és kifejezte meggyőződését, hogy az orosz hadsereg a történtek dacára képes lesz megvédeni állásait.

Új dimenzió?

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén. Hozzátette: a kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

Oroszország egyébként korábban levélben fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy szólítsa fel Ukrajnát, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és az erőmű elleni támadásokkal.

Mostanáig sértetlen maradt a gát Forrás: AFP/Handout

Mostanáig sértetlen maradt a gát

A vízerőművet és a hozzá tartozó víztározót 2022 áprilisában foglalták el az oroszok, azóta folyamatosak a gát felrobbantásának tervéről szóló hírek. Moszkva és Kijev már augusztusban a gát elleni támadásokkal vádolta egymást, majd októberben és novemberben több rakétatámadás is érte az erőművet és az annak otthont adó települést, ám mostanáig a gát szerkezete sértetlen maradt.

Nem ez volt az első eset, hogy a vizet fegyverként használják a háborúban: tavaly májusban az ukrán hadsereg felrobbantott egy gátat az Irpiny folyón, hogy feltartóztassa az orosz hadsereg előrenyomulását. Egyes elemzők szerint most is hasonló történhetett: az oroszok az ukrán ellenoffenzívát akarják hátráltatni.

A frontvonal túloldalára is valóságos rakétazápor hullott keddre virradóra: Ukrajna csaknem összes nagyvárosát találat érte az éjjel. A második legnépesebb ukrán város, Harkiv központjában rakéta robbant, több épület és egy vízvezeték megrongálódott, sérültekről nem tudni. Kijevet is rakéták vették célba, a légvédelem azonban – ukrán közlés szerint – mindet megsemmisítette. Összesen 35 robotrepülőgépet kellett néhány óra alatt hatástalanítani.