Fél évig volt ártatlanul börtönben, miközben a párját gyászolta

Börtön, rab , folyosó, illusztráció
SAN QUENTIN, CA - JUNE 08: Branden Terrel walks down the hallway near his cell on June 8, 2017 in San Quentin, California. Branden Terrel was sentenced to 11 years in state prison for the 2012 stabbing death of one of his friends. In an agreement between the prosecution and defendant, Terrel pleaded guilty to voluntary manslaughter. When sentenced, Terrel requested to spend his time behind bars at San Quentin State Prison. He did so because of all of the programs that San Quentin offers to its prisoners. The programs range from carpentry classes, to drama groups, to computer coding and also athletic programs such as baseball. Prisoners at San Quentin State Prison have been playing baseball since the 1920s. Starting in 1994, the inmates started playing against players from outside the prison. San Quentin now has two baseball teams, the San Quentin Athletics and the San Quentin Giants. The baseball program is run by Elliot Smith. He spends two days at San Quentin each week helping to coach both of the teams at practice and during games. The program is open to all prisoners, except for those on death row, in solitary confinement and in protective custody. Smith brings in teams from all over the country to play after the San Quentin teams. Ezra Shaw/Getty Images/AFP (Photo by EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Joleen Hulme fél éven keresztül volt börtönben, miközben próbálta feldolgozni férje, Paul Dickson halálát, aki a szeme láttára lett öngyilkos az angliai Boltonban. Tévesen azt gondolták, ő végezte ki vőlegényét. Végül azonban egy háromhetes tárgyalás után sikerült bizonyítania ártatlanságát a bíróság előtt. A kétgyerekes anya elmondta, hogyan élte át élete eddigi legdurvább mélypontját, miután párja halálra szúrta magát.
Vágólapra másolva!

Joleen Hulme és Paul Dickson évek óta ismerték egymást a családi barátaik révén, de csak később lettek egy pár, amikor már mindkettőjüknek volt gyereke korábbi partnereiktől.

- mondta Joleen.

A pár mindössze három hónappal a szörnyű tragédia előtt Egyiptomban nyaralt, és már az esküvőt tervezgették.

Ám a szép álom szertefoszlott, amikor egy vita során a 48 éves férfi

váratlanul a mellkasába döfte a kést, menyasszonya szeme előtt egy családi összejövetelen. A veszekedés Paul dohányzása miatt robbant ki köztük, ám Joleen sosem gondolta volna, hogy idáig fajul.

A tragikus eset 2018. december 30-án történt, és ez még csak a kezdete volt annak a kétévnyi megpróbáltatás-sorozatnak, amin Joleennek keresztül kellett mennie.

A vőlegénye kevesebb mint két héttel később,

a kórházban halt meg,

miután szívelégtelenség lépett fel nála az öngyilkossági kísérlet következményeképp.

Joleen így emlékezett vissza a tragédia estéjére:

Csak láttam, ahogy mozog a szája és engem szid, de a hangokat már nem hallottam. Aztán az arcán lévő düh valami mássá változott. Láttam, amint a mellkasa felé szúr. És csak akkor vált világossá, hogy mit tesz."

Paul ezután kiment az ajtón, Joleen pedig követte az utcára és segítségért kiabált.

Látta, ahogy ömlik a vér a megsebesült mellkasából.

Amikor a mentősök a pár boltoni otthonába érkeztek,

megpróbálták újraéleszteni az eszméletlen Pault, majd kórházba vitték sürgősségi kezelésre. A véres kést másnap találták meg az utcán, Joleent pedig a szülei házában fogták el a rendőrök, ahol gyilkosság gyanújával őrizetbe vették.

A gyászoló nő életének legnehezebb időszakaként emlékszik vissza az ezt követő napokra. Óvadék ellenében szabadon engedték, de nem látta sem a családját, sem Pault, aki az életéért küzdött a kórházban. Amikor magához tért,

a férfi azt mondta a rendőröknek és a családnak, hogy nem emlékszik mi történt, majd a menyasszonya felől érdeklődött, hogy miért nem láthatja őt halála előtt.

2020 májusában vádat emeltek ellene gyilkosság miatt és szigorított börtönbe került, ahonnan egyáltalán nem járhatott ki, egészen a tárgyalása napjáig:

"Börtönbe vittek, ami számomra hihetetlen volt, hiszen még sosem láttam börtönt belülről. Emlékszem, ahogy a recepción ültem és be kellett jelentkeznem.

A 37 éves nő ekkor elmondta,

fogalma sincs, miért tehette ezt a vőlegénye, és nem tudott róla, hogy mentális problémái lettek volna

A járványügyi rendeletek miatt akkoriban

a gyerekeivel sem találkozhatott, csak videóhívások alkalmával láthatta őket, azt is ritkán. Joleen tárgyalására 2020 novemberében került sor és három hétig tartott.

Végül nem sikerült rábizonyítani a gyilkosságot, mert

a kés pengéjén lévő vér olyan nagy mennyiségű volt, hogy lemosta róla az ujjlenyomatokat.

A tárgyalás döntő pontja azonban akkor következett be, amikor a nő

ügyvédje megkérte a halottkémet, hogy mutassa be egy vonalzóval, hogy szúrná magát mellkason.

"Sosem felejtem el, ahogyan az ügyvédem a halottkém kezébe adta a vonalzót. A halottkém ugyanazt a mozdulatot tette, mint én a rendőrök előtt, amely a testkamerán látható. Ez nagyon durva volt. Azt gondoltam, még a halottkém is megmondja, hogy minden úgy történt, ahogy elmondtam, tehát minden szavam igaz. Ezzel sikerült bizonyítani a bíróság előtt, hogy Paul is ugyanezt tette.

A szúrás által történő öngyilkosság olyan ritka, hogy a rendőröknek csak kevés adat áll rendelkezésükre róla.

A háromhetes tárgyalás végén - melyből két teljes napot Joleen kihallgatására szántak - végül

egyhangú döntéssel ártatlannak találták a nőt.

A börtönből való szabadulás igazi keserédes pillanat volt a kétgyerekes anya számára, mert ugyan végre szabad volt, viszont egyedül kellett újraépítenie az életét, úgy, hogy a szeretett párja nem volt többé mellette.

Ráadásul amíg börtönben volt, a lakásába is betörtek, ami arra késztette Joleent, hogy egy másik városba költözzön családja biztonsága érdekében.

- mondta Joleen, majd hozzátette, hogy egyelőre

képtelenségnek tartja, hogy más férfival kapcsolata legyen

"Nem tudnám magam még egyszer ilyen helyzetbe hozni. Egyelőre minden napot próbálok túlélni, azt érzem, még gyógyulnom kell.

Joleen beszélt ügyvédjével arról, hogy kártérítést kér a rendőrségtől. Gyerekei tavaly nyáron ismét a felügyelete alá kerülhettek - írta meg a Mirror.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!

A címlapi / social media kép illusztráció.