Brüsszel azt állítja, elvesztek Ursula von der Leyen SMS-ei, amelyekben az oltóanyagok áráról egyeztetett

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság, Albert Bourla, vezérigazgató, pfizer, oltás, igazgató
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság „nem találta" meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég főnöke egymásnak küldött SMS-eit – áll az uniós ügyvezető ombudsmannak írt, szerdán közzétett levelében. A hírről az Európai Unió hivatalos hírforrásának számító Euronews számolt be. Von der Leyen Brüsszel nevében 31 milliárd dollár (több mint 12 ezer milliárd forint!) értékben rendelt mRNS típusú (Pfizer és Moderna) vakcinákat az európai – köztük a magyar – adófizetők pénzéből. A 31 milliárd dolláros összegben az előállítási költségek azonban nem szerepelnek, a titkosított szerződések miatt így még mindig nem tudhatjuk, hogy Brüsszel a mi adónkból egész pontosan mennyit fizetett az amerikai óriáscégeknek.
Vágólapra másolva!

Tavaly Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Albert Bourla, a Pfizer amerikai vezérigazgatója hónapokon át SMS-ezett egymással, mielőtt megkötötték az 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag szállításáról szóló megállapodást.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Albert Bourla Pfizer-vezér Forrás: AFP/Fabrice Coffrini/ Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A brüsszeli Európai Bizottság első körben nem biztosította a hozzáférést az üzenetekhez, ezért Emily O'Reilly uniós ombudsman vizsgálódni kezdett és megállapította, hogy a bizottság munkatársai soha nem kérték kifejezetten az elnöki hivatalt, hogy keresse meg a szöveges üzeneteket, majd felszólította az EU végrehajtó testületét, hogy végezzen alaposabb kutatást.

A brüsszeli bizottság most azt állítja, hogy nem talál ilyen üzeneteket, korábban viszont azzal érvelt, hogy az ilyen típusú – általuk rövid életűnek minősített – kommunikáció nem tartozik a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós átláthatósági szabályok hatálya alá.

Vera Jourová „átláthatóságért" felelős liberális EU-biztos megerősítette az ombudsmannak küldött levelében, hogy

a keresés „nem vezetett eredményre".

A Bizottság válaszát az ombudsmani hivatal problémásnak minősítette, a teljes elemzést várhatóan a következő hetekben teszik közzé.

Magyarán arról van szó, hogy Brüsszel saját magára nézve az átláthatóság és nyitottság értékeit a legkisebb mértékben sem tekinti kötelező érvényűnek, miközben a tagállamoktól – különös tekintettel Magyarországra és Lengyelországra – ezeket megköveteli.

Fontos kihangsúlyozott, hogy

von der Leyen Brüsszel nevében az európai – köztük a magyar – adófizetők pénzéből kötötte meg a gigaüzletet.

A brit The Guardian 2022 januárjában arról írt, hogy

von der Leyen 31 milliárd dollár (több mint 12 ezer milliárd forint!) értékben rendelt mRNS típusú (Pfizer és Moderna), koronavírus elleni vakcinákat.

A 31 milliárd dolláros összegben az előállítási költségek azonban nem szerepelnek, a titkosított szerződések miatt így

még mindig nem tudhatjuk, hogy Brüsszel a mi adónkból egész pontosan mennyit fizetett az amerikai óriáscégeknek.

Mivel von der Leyen nem hajlandó a Pfizer-vezérrel váltott SMS-eit nyilvánosságra hozni, vélhetően soha nem fogjuk megtudni, hogy miért 31 milliárd dolláros, horribilis összeget kellett fizetniük az európai adófizetőknek.