Kiderült, hogy a kivi valóságos csodaszer

kivi
Vágólapra másolva!
A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és sokféle más vitaminnal, többféle módon támogatja az egészséget - írja a magyarmezogazdasag.hu.
Vágólapra másolva!

Egy 2020-as tanulmány szerint napi két gyümölcs fogyasztása javítja a vitalitás érzését az alacsony C-vitamin-szinttel rendelkező felnőtteknél.

Ne feledjük, hogy ezeknek a gyümölcsöknek két fajtája van.

A sárga kivi 100 kalóriát, 261 milligramm C-vitamint és 510 milligramm káliumot tartalmaz. A zöld fajta kalóriatartalma alacsonyabb (90 kalória adagonként), káliumtartalma magasabb (462 milligramm), C-vitamin tartalma pedig alacsonyabb (137 milligramm).

A rendszeres szemvizsgálatokon túl, amelyek a szem egészségét támogatják, fontos, hogy más, természetesebb módon is védjük a szemünket a betegségekkel szemben.

Kivis falatok, a diéta alatt is lehet egészségesen bűnözni Forrás: Shutterstock

Mivel a kivi magas karotinoid-, antioxidáns- és vitamintartalommal rendelkezik, a fogyasztása támogathatja a szem általános egészségét, és védelmet nyújthat a szemmel kapcsolatos betegségekkel szemben.

Különösen a karotinoid, a lutein és a zeaxantin tartalma miatt, melyekből a retina központja, a makula is áll. Ezenkívül a kivi nagy mennyiségű rezet is tartalmaz. A Healthline szerint az idegrendszer megfelelő működéséhez rézre van szükség. A kivi fogyasztása megelőzheti a makula degenerációt a retina újjáépítésével, mivel egy adag (128 gramm) kivi 220 mikrogrammot, a napi ajánlott rézmennyiség 20 százalékát tartalmazza ezekből a karotinoidokból.

Az egészséges emésztőrendszerhez szükségesek az élelmi rostok, mivel támogatják az ideális testsúlyt, növelik az élettartamot, és elősegítik az egészséges bélrendszert. A kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, mely a kutatások szerint az emésztési folyamatok támogatásában játszik fontos szerepet.

Egy 2018-as tanulmány szerint a bolyhos (vagy sima, szőrtelen) kivi héj elfogyasztása 50 százalékkal növelheti a rosttartalmat, 34 százalékkal az E-vitamin mennyiségét, és 32 százalékkal magasabb folsavtartalmat kínál, mintha csak a lédús húst fogyasztanánk.

A bolyhos kivihéj elfogyasztása 50 százalékkal növelheti a rosttartalmat, 34 százalékkal az E-vitamin mennyiségét Forrás: Shutterstock

Az élelmi rostok csökkenthetik a szívvel kapcsolatos betegségek kialakulásának esélyét is. Ezek ugyanis segítenek csökkenteni a "rossz koleszterin", más néven alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szintjét.

Egy vizsgálat adatai szerint a kivi képes csökkenteni a vérnyomást. A WebMD rámutat, hogy

a magas rost- és C-vitamin-tartalom kombinációja lehet az egyik magyarázat arra, hogy a kivi miért ösztönzi az egészséges vérnyomásszintet.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a kivi csökkenti a szívbetegségek és a stroke esélyét.

A minőségi alvás alapvető fontosságú az általános egészség szempontjából. Bár nincs varázspirula a jó éjszakai pihenéshez, a kutatások azt mutatják, hogy a kivi elég közel jár hozzá.

Egy 1990-es tanulmány szerint

a kivi elősegíti a jó minőségű alvást és befolyásolja az alvás időtartamát.

A kivi alvást elősegítő hatásának magyarázata a gyümölcsben található magas C-vitamin-tartalom, a karotinoidok és a szerotonin lehet.