Meghalt a legendás, Oscar-díjas színésznő

One Flew Over The Cuckoo's Nest Cinema Horizontal WOMAN NURSE PORTRAIT
One Flew Over The Cuckoo's Nest Year : 1975 USA Director : Milos Forman Louise Fletcher (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt Louise Fletcher Oscar-díjas amerikai színésznő, akit a legtöbben a Száll a kakukk fészkére Ratched nővéreként ismerhettek.
Vágólapra másolva!

88 évesen franciaországi otthonában halt meg Louise Fletcher, akit összesen közel 140 filmben és sorozatban láthattunk a pályája során.

Legismertebb szerepét a Száll a kakukk fészkére című filmben játszotta, ahol a filmtörténet talán legkegyetlenebb ápolónőjét, Ratched nővért játszotta. (A karaktere később előzménysorozatot is ihletett, ez a 2020-ban indult Ratched.)

Louise Fletcher, mint Ratched nővér - Száll a kakukk fészkére Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

A Ken Kesey regényéből készült film 1976-ban az öt legfontosabb kategória (legjobb film, forgatókönyv, rendező, férfi főszereplő, női főszereplő) mindegyikében megkapta az Oscar-díjat, így Fletchernek is jutott egy.

Louise Fletcher 2012-ben Forrás: Getty Images via AFP/2012 Getty Images/David Livingston

A színésznő aztán sorozatokban is fel-feltűnt: hosszabban láthattuk a Star Trek: Deep Space Nine-ban, de több epizódban megjelent például a Vészhelyzetben, a Hősökben, a Doktor Addisonban vagy a Shameless – Szégyentelenekben is. Összesen 137 produkció köthető a nevéhez, összes munkáját itt találja összegyűjtve.