Itt a legújabb hír az orosz gázról!

Északi Áramlat 2 gázvezeték
20 October 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: View of pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 2 Baltic Sea pipeline. Originally, the pipeline for natural gas from Russia was scheduled to go into operation at the end of 2019. In accordance with the EU Gas Directive, a certification process is still underway at the German Federal Network Agency for the recognition of Nord Stream 2 AG as an Independent Transmission System Operator. Nord Stream 2 AG is backed by the Russian gas monopolist Gazprom. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat 2 vezetéken - közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője. Joe Biden amerikai elnök korábban azzal fenyegetőzött, hogy (nyilvánvalóan az ukránok támagatása érdekében) elpusztítja az Északi Áramlat vezetékét.
Vágólapra másolva!

Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van: vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken napok óta négy helyen ömlött hatalmas mennyiségű gáz a tengerbe.

Az Északi Áramlat 1 vezetékkel kapcsolatban nem közöltek híreket.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Sauer

A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található.

Mette Frederiksen dán kormányfő szombaton is azt hangoztatta, hogy nem baleset okozta a gázömlést, hanem "egy kulcsfontosságú infrastruktúra elleni szabotázs történt". Ami biztos: Joe Biden amerikai elnök korábban fenyegetőzött az Északi Áramlat elpusztításával.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat 1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat 2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.