Fegyveres robotokat vethet be a rendőrség San Franciscóban

Vágólapra másolva!
A San Franciscó-i rendőrség távirányítású, állig felfegyverzett robotokat kíván használni a megnövekedett bűncselekmények miatt. Az ügy miatt hatalmas botrány kerekedett, főleg a szegényebb rétegek körében, akik megfélemlítéstől tartanak. A San Franciscó-i Rendőrkapitányság tagadja az esetet - írja a SkyNews.
Vágólapra másolva!

A nemrég felröppent hír kapcsán a San Franciscó-i Rendőrkapitányság (SFPD) közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy nincsenek előre felfegyverzett robotjai, és nem is tervezi a robotok fegyverekkel való ellátását.

A lépés ellenzői szerint ez a szegény és kisebbségi közösségekkel már amúgy is túl agresszív rendőri erők további militarizálásához vezetne.

Mint kiderült a minisztérium azonban bevethet robbanótöltetekkel felszerelt robotokat, olyan elkövetőkkel szemben akik miatt életek foroghatnak kockán - mondta Allison Maxie, az SFPD szóvivője.

- tette hozzá a szóvívő.

A rendőrség jelenleg egy tucat földi robottal rendelkezik, amelyeket bombák felkutatására és hatástalanítására használnak. Idén egy új kaliforniai törvény született, amely értelmében a rendőrség használatba veheti a katonai eszközöket, amennyiben a helyzet megkívánja. Egy szövetségi program már régóta szállít gránátvetőket, terepszínű egyenruhákat, szuronyokat, páncélozott járműveket és egyéb katonai felszereléseket, hogy segítse a helyi bűnüldözést, amely nagy viták forrása.

Kedden nagy vita kezdődött a rendőrség és a civilek között, amely több mint két órán át tartott, mindkét oldal tagjai félelemkeltéssel vádolták a másikat.

– mondta Shamann Walton az igazgatótanács elnöke.

Rafael Mandelman felügyelő, aki igennel szavazott, azt mondta, hogy nyugtalanítja a rendőrséget megbízhatatlannak és veszélyesnek festő retorika.

Korábban a San Francisco-öböl túloldalán az oaklandi rendőrkapitányságnál is felvetődött az ötlet, azonban a heves tiltakozások miatt elvetették az ötletet.