Csak a szexi brazil lányok tudták legyőzni Hollandiát

fbl Horizontal
Players of Netherlands celebrate after qualifying to the next round after defeating USA 3-1 in the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between the Netherlands and USA at Khalifa International Stadium in Doha on December 3, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A holland labdarúgó-válogatott laza játékkal, magabiztosan nyert 3-1-re az Egyesült Államok ellen a katari focivébé nyolcaddöntőjének első meccsén. A Kalifa Stadionban rendezett összecsapás csak percekig volt izgalmas, összességében az amerikai csapatnak semmi esélye nem volt a továbbjutásra. A hollandok mindenféle megerőltetés nélkül mentek tovább a legjobb nyolc közé. Helyszíni riport.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Új világbajnokság kezdődik.

Ez a mondat minden egyes vb-n elhangzik akkor, amikor a csoportmeccsek után az egyenes kieséses szakasz elindul. Az "új" világbajnokság ránk fért volna Katarban, mert amit a vb első 48 meccsén láthattunk, attól nem kellett elájulni.

Ehhez képest a Kalifa Stadionban a 15. percben a közönség mexikói hullámzásba kezdett. Ekkor már - egy korai góllal - 1-0-ra vezetett a holland csapat: Denzel Dumfries jobb oldali beadását Memphis Depay a jobb alsó sarokba lőtte.

Nem mondhatni tehát, hogy semmi sem történt, de úgy látszik, ez itt kevés.

A maroknyi holland tábor persze nagyon boldog volt. Abban a szektorban, ahol én ültem, volt egy üvöltő dervis: ő szervezte a mexikói hullámzást. Hatalmasakat ordított, vezényelt, majd a szektorban ülők felpattantak. Egy ideig senki sem figyelt rá, majd végre kapcsoltak a túlolodalon is. Elindult és négyszer körbe is ment a hullám.

Maga a meccs nem volt annyira izgalmas, mert ahhoz, hogy az legyen, kellett volna egy minőségi ellenfél is. Az USA csapata nem volt ilyen. Így aztán még mindig ott lóg a levegőben a kérdés: valójában mit tud a holland válogatott? A narancssárga mezeseknek ez volt a negyedik katari meccsük (most már biztosan lesz ötödik is), de még mindig nem lehet tudni, mire képesek valójában.

2-0-ig nagyon könnyen jutottak el: az első félidő 1 perces hosszabbításában Dumfries újabb jobb oldali beadása után Blind a jobb alsó sarkoba lőtt.

Dumfries tehát már két gólpassznál járt, amit a második félidőben megfejelt egy góllal: Blind adta neki a labdát és ezzel lett 3-1 a meccs állása.

Igen, 3-1, mert közben az amerikai csapat is szerzett egy gólt: Haji Wright elegánsan pörgetett a hollandok kapujába.

Holland öröm Katarban Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

2-1 után azt hittük, minden megváltozik, de nagyon hamar jött a holland válasz, ez pedig végleg lezárta a meccset. A szektorunkban üvöltő dervis a második félidő közepén is megpróbálkozott a hullámzás beindításával, de a túloldalon ülőknek már nem volt kedvük ehhez. Ekkor a holland zászlóba burkolódzó ember olyan ideges lett, hogy azt hittem, menten megpukkad.

A végén még csinos brazil lányok illegették magukat az egyik kijáratnál: nagy sikert arattak, mindenki őket fényképezte.

Sokaknak ez sokkal érdekesebb volt, mint a mérkőzés, amely az utolsó percekben már teljes unalomba fulladt. Maradjunk annyiban: többen nézték a mi szektorunkból a lányokat, mint a meccset.

Hollandia mindenféle megerőltetés nélkül jutott be a legjobb nyolc közé, ahol az Argentína-Ausztrália meccs győztese várja.

Ha december 9-én Messiék ellen kell a hollandoknak játszaniuk, akkor talán megtudjuk, mire képesek.

Ha nem, akkor ennek a kérdésnek a megválaszolására még mindig várni kell.

Doha, 2022. december 3. szombat