Rekordot döntött a hős horvát kapus

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Japán-Horvátország, Nyolcaddöntő, Al Janoub Stadion, 2022.12.05., Japán, Horvátország
Croatia's goalkeeper #01 Dominik Livakovic celebrates saving a penalty by Japan's defender #22 Maya Yoshida (not in picture) during the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Japan and Croatia at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on December 5, 2022. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Pályafutása legboldogabb pillanatának nevezte az 1-1-es döntetlent követő tizenegyespárbajt a horvát Dominik Livakovic, aki három japán lövést hárított a katari labdarúgó-világbajnokság hétfői nyolcaddöntőjében, ezzel oroszlánrészt vállalt a szétlövés 3-1-es megnyerésében.
Vágólapra másolva!

"Kétségkívül a pályafutásom legszebb és legboldogabb pillanatai közé tartozik ez a siker" - fogalmazott a legutóbb ezüstérmes horvát válogatott 27 esztendős kapusa. A mérkőzés legjobbjának megválasztott Livakovic elárulta: felkészültek a japán rúgókból.

Dominik Livakovic lett a horvátok hőse Forrás: AFP/Ozan Kose

"Százhúsz nehéz percet játszottunk és akkor nyertünk, amikor a dolgok még bonyolultabbra fordultak. Nem voltak tökéletes tizenegyesek, így képes voltam hárítani őket" - fűzte hozzá Livakovic, aki világbajnokságon harmadik hálóőrként mutatott be három védést a szétlövésben. Ezt megelőzően ez 2006-ban a portugál Ricardónak sikerült Anglia ellen, míg négy esztendővel korábban az ugyancsak horvát Danijel Subasic volt képes hasonlóra Dánia ellen.

Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány büszke volt csapatára, amely szerinte "megmutatta a japán labdarúgás jövőjét".

"Legyőztünk két világbajnokot, Németországot és Spanyolországot is" - hangsúlyozta az elért eredményeket a szakember, aki szerint játékosai a legjobbjukat nyújtották, és azzal együtt is új korszak kezdődik számukra, hogy Japánnak negyedszer is a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

"Most nehéz, de nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk, igazán élveztük ezt a tornát" - mondta a japánok utolsó 11-esét elvégző csapatkapitány, Josida Maja, akinek lövését kivédte Livakovic.
A pénteki negyeddöntőben Horvátországra a hétfő (ma) esti Brazília-Koreai Köztársaság párharc továbbjutójára vár.