Mázlival jutottak tovább az argentinok, miután elszerencsétlenkedték a meccset

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, negyeddöntő, Hollandia - Argentína, Loszaíl Stadion, Loszaíl, 2022.12.09.
Argentina's forward #10 Lionel Messi celebrates scoring his team's second goal from the penalty spot during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between The Netherlands and Argentina at Lusail Stadium, north of Doha on December 9, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Argentína Lionel Messi fantasztikus játékával és nagy szerencsével bejutott a katari labdarúgó világbajnokság elődöntjébe. A dél-amerikaiak már 2-0-ra is vezettek, de Hollandia a rendes játékidő ráadásának utolsó percében egyenlített, így végül ez a meccs is tizenegyesekkel dőlt el, amit az argentinok lőttek jobban. A találkozó a hétszeres aranylabdás játéka mellett a holland kapitány, van Gaal zsenialitásáról, a spanyol bíró, Mateu Lahoz ámokfutásáról, a kiosztott tucatnyi sárga lapról, egy tömegverekedésről és egy pályára szaladó szurkolóról marad emlékezetes.
Vágólapra másolva!

A focivébék egyik legnagyobb klasszikusa a holland-argentin párharc, a két sztárcsapat ugyanis már hatodik alkalommal találkozik egymással a torna valamelyik szakaszában. Két legutóbbi meccsük, 2006-ban, illetve 2014-ben nem hozott gólt, ellenben 1998-ban, amikor a hollandok nyertek 2-1-re született egy ilyen találat Dennis Bergkamp jóvoltából.

Az argentinok az utolsó csoportmeccsükön harcolták ki a továbbjutást, majd saját dolgukat megnehezítve verték 2-1-re Ausztráliát a nyolcaddöntőben. A hollandok eközben simán jutottak tovább, majd verték 3-1-re az Egyesült Államokat. Mindkét kapitány egy-egy helyen változtatt a nyolcaddöntőhöz képest: Lionel Scaloni Alejandro Gómez helyett Lisandro Martínezt küldte harcba, míg Luis van Gaal Davy Klaassen helyett Steven Bergwijnt tette be a támadósorba.

Első félidő

Az első veszélyesebb szituáció a 9. percben alakult ki a holland kapu előtt, amikor Noppert centikkel a bevetődő Messi előtt passzolt vissza egy hazaadást Timberhez. A 16. percben éppen a felfutó holland védő beadása magas egy picit Daley Blindnek

A holland taktika kimondva is arra épült, hogy Lionel Messi ne jusson labdához, különösen ne a holland kapu közelében. Ehhez képest a 22. percben 17 méterről lőhetett az argentin sztár, ígaz, a labda messzire elkerülte a kaput.

Lionel Messi megfékezése minden ellenfél számára kulcskérdés Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Az első valóban kapura tartó lövésre a 33. percig kellett várni, amikor De Paul gyengécske gurítását vette fel Noppert. Egy perccel később aztán már jött a gól is: Messi adott káprázatos passzt a tizenhatos vonaláról a védők közül kilépő Nahuel Molinának, aki higgadtan gurított el a kapujából kirobbanó Noppert mellett. Ez volt az argentin játékos első gólja a válogatottban.

Molina megelőzi Van Dijkot és a kapuba passzolja a labdát Forrás: AFP/Odd Andersen

A 40. percben újabb argentin lövést kellett felszednie Noppertnek, ezúttal Messi lőtt fordulásból. Az utolsó perceket a hollandok uralták, de néhány beívelt szabadrúgásnál többre nem jutottak. Mateu Lahoz bíró nagy élvezte, hogy színes lapokkal játszhat, a játékosoknak kiosztott három sárga mellett mindkét kispadnak jutott egy-egy figyelmeztetés.

Második félidő

Az első negyedóra egy gyengécske De Paul megindulást, egy nagy Acuna mentést, valamint egy életerős, de a kaput elkerülő Messi szabadrúgást hozott. A hollandok játékából hiányzott az átütőerő, pedig Van Haal a szünetben kettőt cserélt (De Roon és Begwijn helyett Koopmeiners és Berghuis érkezett), majd Luuk De Jong is pályára lépett a 65. percben Blind helyett, átküldve Gakpót a balszélre.

A 71. percben aztán eldőlni látszott a mérkőzés: Denzel Dumfries rossz ütemben érkezve elsodorta Acunát a holland tizenhatoson belül, nem volt kérdéses, hogy ezért büntető jár, amit két perccel később Messi nagyon magabiztosan lőtt a bal alsó sarokba.

Nem volt kérdés, hogy Messi belövi a büntetőt Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A második argentin gól után a hollandok a hitüket és a fejüket is elvesztették egy percre, Luuk de Jong és Emiliano Martínez találkozása után alakult ki kisebb tumultus, miközben a rendezők egy félmeztelen argentin drukkert kergettek a gyepen.

A 83. percig kellett várni a hollandok első kaput eltaláló lövésére, abból azonban az időközben csereként beálló Weghorst rögtön szépített is.

Wout Weghorst szépítő gólja a magasból Forrás: Getty Images/Matthias Hangst

A 85. percben - közvetlenül azután, hogy sárga lap birtokában ugyancsak lapot érően rúgta fel Messit a középpályán - Weghorst bombázott tízméterről az oldalhálóba. A 89. percben Paredes rúgta fel ocsmány módon Akét, majd a holland kispadba bombázta a labdát, amiből azonnal kisebb tömegverekedés robbant ki, amit Mateu Lahoz újabb sárga lapok kiosztásával igyekezett elrendezni.

A tízperces ráadás utolsó percében Weghorstot borította fel két argentin védő borította fel a dél-amerikaiak kapujától 20 méterre. Az volt a kérdés, hogy Berghuis vagy Gakpo lövi-e el, de egyikük sem lőtte, hanem Koopmeiners gurította el a sorfal mellett, Weghorst lecsapott, és 7 méterről az argentin kapu bal alsó sarkába gurított - 2-2, jöhettt a hosszabbítás!

Weghorst elképesztően zseniális csere volt, ami van Gaaltól nem szokatlan, nyert már meg vébé negyeddöntőt tizenegyesre becserélt kapussal is, és a szabadrúgás is nyilvánvalóan edzésen begyakorolt figura volt.

A vb eddigi legravaszabb gólját szerezték a hollandok Forrás: AFP/Odd Andersen

Hosszabbítás

Nicolas Otamendi sárga lapjával kezdődött a ráadás, majd a 100. percben Messi játszotta el, hogy óriásit kapott a sárga lapos Timbertől, de igazából csak fordulásból belefutott a hollandba, ezt még Mateu Lahoz sem ette meg. A 104. percben Messi ívelt 35 méterről jobbról egy szabadrúgást a holland ötös bal sarkára, de a labda egy kicsit hosszú volt a berobbanó Otamendinek, aki nem tudta külsővel visszakanalazni azt a kapuba. A 110. percben Gakpo borította fel Messit, de jobboldali szabadrúgásból sem lett veszély. Germán Pezzella megmozdulásában annál inkább, Gakpót rúgta agyon 25 méterre az argentin kaputól, de ebből sem lett helyzet, Gakpót viszont le kellett cserélnie Van Gaalnak.

Nathan Ake, Lionel Messi és Frenkie De Jong hármasa Forrás: AFP/Antonin Thuillier

A 114. perc végén a négy perccel korábban beállt Di María húzott le az alapvonalig, visszatett labdáját Lautaro Martínez lőtte kapura, de Van Dijkról szögletre ment a labda, ami után Enzo Fernández megpattanó lövése ment centikkel a felső léc fölé. Az argentinok sorra rúgták a szögleteket. A 119. percben Lautaro Martínez lövését ütötte ki Noppert, aki egy perccel később az argentin kapura küldött szögletét is kiütötte. Az utolsó másodpercekben Enzo Fernández lőtt 20 méterről, Noppert verve volt, de a jobb kapufa megmentette őt és a hollandokat is. Jöhetett a nap második tizenegyes-párbaja.

A tizenegyeseket a hollandok kezdték, és Van Dijk lövését azonnal ki is védte Emiliano Martínez. Messi viszont hidegvérrel begurította (Az argentinoknál a 2014-es kapitány, Sabella találta ki, hogy a legjobb játékos ne az utolsó rúgó legyen, hanem az első. Ehhez azóta is tartják magukat, és most is bejött - ellentétben a brazilokkal, akik el se jutottak Neymar 11-eséig, mert addigra már kiestek ). A második párban Berghuis is hibázott, az ő labdáját a bal kapufától ütötte ki a kapus, és miután Paredes is belőtte, 2-0-ra vezettek az argentinok. A harmadik párban Koopmeiners bevágta, de Montiel is így tett. Weghorst újfent játékban tartotta a hollandokat, Enzo Fernández pedig mellé lőtte. Luuk de Jong begurította, amivel kiegyenlített, így Lautaro Martínezre nehezedett a döntés terhe, ő pedig nem roppant össze, és magabiztosan lőtte be a labdát a jobb kapufa mellé, amivel az elődöntőbe lőtte Argentínát.

Eredmény, negyeddöntő:
Argentína - Hollandia 2-2 (1-0), tizenegyesekkel 4-3
Luszail Stadion, 88 235 néző, v.: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
gól: Molina 34., Messi 73. (11-esből), ill. Weghorst 83., 90+10.

A győztes Argentína az elődöntőben a brazilokat búcsúztató Horvátországgal találkoznak majd.

Töltse le az Origo Sport applikációt és kövesse élőben a labdarúgó-világbajnokság eredményeit.