Leopard és társai - mit tudnak az orosz válaszcsapást provokáló, Ukrajnának küldött tankok?

Abrams
Az Amerikai Tengerészgyalogság egyik M1A1 Abrams harckocsija Irakban
Vágólapra másolva!
Sokáig tabunak számított a nyugati hatalmak számára, hogy fejlett alapharckocsikat küldjenek Ukrajna számára, most viszont minden megváltozik. A németek után a spanyolok is jelezték, hogy Leopard 2-es tankokat küldenek Kijevnek, de az amerikaiak, illetve a franciák is támogatják a Zelenszkij-rezsimet a saját gyártmányaikkal. Bemutatjuk azokat a harckocsikat, amelyek a közeljövőben az ukrán-orosz fronton is bevetésre kerülnek majd.
Vágólapra másolva!

Leopard 2

A Leopard 2 alapharckocsit (MBT) 1970-ben kezdték el fejleszteni, mindössze néhány évvel a Leopard 1-es szolgálatba állását követően. Mivel ekkoriban nagy volt az esély egy összecsapásra a keleti blokkal, így a német hadseregnek szüksége volt egy fejlettebb harckocsira, amely legyőzheti a keleti modelleket. A Leopard 2-es első prototípusa 1972-ben készült el, 1977-ben pedig a német hadsereg 1800 darabot rendelt belőle, hogy leváltsák a Leopard 1-es tankokat. Az első 30 legyártott tank 1979-re készült el és már ebben az évben szolgálatba álltak a nyugat-német hadseregben.

A szolgálatba állásakor egy rendkívül modern és kifinomult harckocsinak számított, és annyira sikeres volt, hogy 1993-ra a német hadsereg 2155 darabot üzemeltetett belőle. Azonban nemcsak Németországban szolgálnak Leopard 2-es tankok, hanem Hollandiában, Svájcban, Svédországban, Spanyolországban és Törökországban is.

A Leopard 2-es (korábban) forradalmi kialakítása miatt képes ellenállni a tankelártó lövedékeknek és a páncéltörő lövedékeknek is, emellett a legénység biztonsága érdekében automatikus tűzkioltóval is el van látva a tank. Szintén újítás volt, hogy a lövedékeket a legénységtől elzárt részben tárolták, ami nagyban növelte a túlélés esélyét.

A Leopard 2-es egy Rheinmetall RH-M-120, 120 milliméteres löveggel van ellátva, egyszerre 42 lövedéket tud szállítani bevetés közben. Ezek közül 15 a toronyban tárolható, így gyorsan használható, a többit viszont az erre kialakított tárolóba helyezik el. A tank általában kétfajta lövedéket hordoz: APFSDS-T páncéltörő, illetve HEAT-MP-T multifunkcionális lövedékeket.

A tankot egy MTU MB 873 Ka501, 1500 lóerős turbódízel motor hajt és egy különleges eszköz felszerelésével akár 4 méter mélységig is képes áthaladni a vízen.

Challenger 2

A Challenger 2 1994-ben állt szolgálatba a brit hadseregben. Jelenleg csupán két helyszínen, Nagy-Britanniában és Omanban használják ezt a típusú alapharckocsit, azonban az elmúlt időszakban több modernizációs javaslat is született annak érdekében, hogy könnyebben eladható, és hatékonyabban bevethető legyen. Ebből viszont valószínűleg semmi nem valósul meg, hiszen a brit hadsereg költséget csökkent, így a közeljövőben teljesen leválthatják a Challenger 2-eseket a modernizálás helyett.

Ez a tank a világ egyik legjobb védelmével felszerelt harckocsija, részben a második generációs Chobham páncélnak köszönhetően. Elődjéhez képest a tank tornyát is újratervezték, amelyre így már reaktív, robbanó páncélzat is felszerelhető. A Leopard 2, a legtöbb modern tankhoz hasonlóan szintén rendelkezik automatikus lángoltó berendezéssel, de a bevetés hatékonysága növelése érdekében VIRSSS infravörös vizuális rendszer is felszerelhető a tankra.

A Challenger 2 egy L30E típusú 120 milliméteres löveggel van felszerelve és a lőtávja 3000 méter. Érdekesség, hogy ez a tank tartja a rekordot a legmesszebbi találatra. Az Öbölháború során 4 kilométerről semmisített meg egy iraki tankot.

A Challenger 2 négyszemélyes legénységgel vethető be, 50 lövedéket képes hordozni és egy Perkins CV12 TCA dízel motor hajtja, amely 1200 lóerős teljesítménnyel bír. Maximális sebessége 56 kilométer óránként, hatótávja 500 kilométer.

M1 Abrams

Az M1 Abrams gyártása 1980-ban kezdődött meg az Egyesült Államokban és 1992-ben ért véget. Ez a harckocsi váltotta le az M60 Patton tankokat az amerikai hadseregben, de jelenleg már az M1 Abramsok sincsenek szolgálatban, egy jelentős részüket továbbfejlesztették a még most is használt M1A2-re. Az amerikai hadseregben jelenleg 2300 ilyen típusú tank van tartalékban és érdekesség, hogy az eredeti M1 Abrams tankokat sosem exportálták.

A páncélja meglehetősen erős, több rétegű acél és kerámia, valamint felszerelhető reaktív, robbanó páncélzattal is. A tank belseje Kevlar védelemmel van ellátva, ami növeli a négyszemélyes legénység életbe maradási esélyeit egy találat esetén. A lövedékeket a tank tornyában tárolják és manuálisan töltik az M68A1 típusú 105 milliméteres lövegbe. A tervezéskor egy 120 milliméteres löveget álmodtak meg az M1 Abramsnak, azonban ezt csak a továbbfejlesztett változata, az M1A1 kapta meg.

Összesen 55, a NATO-által általánosított lövedéket képes hordozni, amelyből 11 a toronyban helyezkedik el, a többi pedig egy védett tárolóban a tank hátsó részén. Az M1 Abrams két kilométeren belül képes megsemmisíteni bármilyen alapharckocsit, még úgy is, ha menet közben adja le a lövést.

A főlöveg mellett egy 7,62 milliméteres gépfegyverrel is el van látva, valamint a torony tetejére további két gépfegyver, egy 12,7 milliméteres, illetve egy 7,62 milliméteres is fel van szerelve.

Leclerc

A francia Leclerc alapharckocsi első prototípusa 1989-ben készült el, a gyártása pedig 1991-ben kezdődött meg. Egy évvel később már szolgálatba is állt a francia hadseregben, és mai napig a világ egyik legjobb tankjaként tartják számon. A francia hadsereg számára összesen 406 ilyen tankot gyártottak le, jelenleg nagyjából 340 teljesíthet szolgálatot. 2011 óta a francia hadsereg visszavonultatta az AMX-30-as alapharckocsit, így jelenleg csak a Leclerc tankokra hagyatkoznak. Franciaország mellett Szaúd-Arábiában, illetve az Egyesült Arab Emírségben is használják ezt a modellt, összesen 388 darabot, de nemrég Jordánia is vásárolt belőle.

A legénységet egy módosítható páncélzat védi, amely Kevlar, acél és kerámia felhasználásával készült. Az egyik nagy előnye, hogy a páncél sérült elemei könnyen cserélhetőek, valamint éppen ezért könnyen cserélhető a páncél akkor is, ha fejlettebb áll rendelkezésre.

A tank legénysége három főből áll, egy CN 120-26-os típusú, 120 milliméteres üteggel van felszerelve, és automatikus utántöltési-rendszerrel rendelkezik, amely 22 lövedéket képes tárolni. Emellett további 18 lövedék szállítására képes a Leclerc, ezeket egy speciális tárolóban tartják. Az automata rendszernek köszönhetően percenként 12 lövést képes leadni a harckocsi. A gyártó szerint a Leclerc képes egy percen belül hat különböző, 1,5-2 kilométer közötti célpontra tüzelni és azokat 95 százalékos valószínűséggel eltalálni.

A Leclercet egy francia gyártmányú VD V8X-1500 turbódízel motor hajtja, amely 1500 lóerős.