Pokoli mélységbe fog fúrni Kína, megdöbbentő, miért van erre szükség

Fúrótorony Kínában
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél mélyebbre, 10 000 méteres mélységig fúrna le Kína. A cél a 145 millió éves, Kréta Rendszer névre keresztelt ősi kőzetréteg elérése.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport a tervek szerint 10 kőzetrétegen fúrna keresztül. A május 30-án kezdett projekt által gyűjtött adatok

egyrészt segíthetnének a mélyben található ásványok azonosításában, és az olyan környezeti katasztrófák felmérésében, mint a földrengések vagy a vulkánkitörések.

Bár a készülő lyuk elképesztően mély lenne, nem döntene rekordot; a szovjeteknek 12 kilométer mélyre sikerült lefúrniuk a huszadik század második felében. A Kola-félszigeten végzett fúrást szintén a tudományos kíváncsiság hajtotta. Bár a cél a 15 kilométer elérése volt, a munkálatokkal végül 1994-ben felhagytak.

Fúrótorony Kínában Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Li Xiang

Több korábbi elmélet is megdőlt már

A kutatócsoport megállapította, hogy a föld mélyén található kőzetek sokkal nedvesebbek, mint amire számítottak. Korábban azt hitték, hogy a víz nem tud behatolni ilyen mélyen lévő kőzetekbe. De nem csak ez az egy elmélet dőlt meg; a geológusok arra számítottak, hogy a kontinens gránitja alatt ugyanúgy bazaltréteget találnak, mint az óceáni kéreg vizsgálatakor. Ehelyett azt találták, hogy a kontinentális kéreg végig gránit, ami a lemeztektonika bizonyítéka; egy olyan teóriáé, amelyet a szakértők csak a közelmúltban kezdtek elfogadni.

- mondta Sun Jinsheng, a Kínai Mérnöki Akadémia akadémikusa a kínai állami hírügynökségnek.

A földkéreg a szárazföldön változó. Átlagosan körülbelül 30 kilométer vastag, bár a hegyvonulatok alatt akár a 100 kilométert is elérheti. Sajnos egyelőre messze vagyunk attól, hogy elérjük a földköpenyt.