Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, ukrajna, háború, katonák, katona
8193616 18.05.2022 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, service members of Ukrainian forces who have surrendered at the Azovstal steel plant stand in line in the Russia-controlled port city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Huszonnégy keleti település felett vették vissza az ellenőrzést az ukránok, az oroszok szünet nélkül lövik a donyecki Szeverodonyecket, az Azovstalban kapitulált ukrán katonák ellen pedig eljárást indítanak, ennek helye a Donyecki Népköztársáság lesz, orosz tervek szerint nemzetközi bíróság ítél majd felettük. A május 23-i éjszaka legfontosabb eseményei.
Vágólapra másolva!

24 keleti település ukrán kézen

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon arról számolt be, hogy eddig

24 település fölött vette vissza Ukrajna az ellenőrzését a keleti országrészben lévő Harkiv megyében.

A május elején visszafoglalt Kutuzovka faluban mintegy 170 helyi lakos, köztük negyven 12 évesnél fiatalabb gyermek élt több mint két hónapig egy óvoda pincéjében.

Az ukrán vezérkar arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon és a vele keletről szomszédos Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került részein az oroszok már 19, úgynevezett "parancsoki hivatalt" hoztak létre.

Tűz alatt Szeverodonyeck

Szerhij Haidai Luhansz kormányzója a Telegarmon azt írta,

az orosz csapatok szünet nélkül lövik Szeverodonyecket,

a támadásoknak egy civil sérültje van. Az ukrán határőrség arról tájékoztatott, hogy Kijev, Zsitomir és Rivne megyében a fehérorosz határmenti területeken megerősítették a korlátozásokat. Így az államhatárral közvetlenül szomszédos, 1 kilométer széles terepsávban tilos a civilek bármilyen mozgása, kivéve az államhatárral közvetlenül szomszédos települések területét.

Az Azovstal harosai május 18-án Forrás: Russian Defence Ministry (Photo by Russian Defence Ministry / Sputnik via AFP

Bíróság elé kerülhetnek az Azovstal harcosai

Nemzetközi eljárást terveznek a Donyecki Népköztársaságban az Azovsztalnál kapituláltak ellen
A mariupoli Azovsztal acélműnél kapitulált összes ukrán katonát és külföldi zsoldost a donyecki "népköztársaság" területén tartják fogva, ahol

a tervek szerint nemzetközi bíróság ítélkezik majd felettük

- jelentette ki Gyenyisz Pusilin, a csak Moszkva által függetlennek elismert donyecki szakadár entitás vezetője a Rosszija 24 hírügynökségnek.