Kitálalt a rendőrség a koppenhágai ámokfutó gyilkosról

Koppenhága, 2022. július 4. Rendőrök a koppenhágai Fields bevásárlóközpontból, ahol egy 22 éves dán állampolgár legkevesebb három embert lelőtt és többeket megsebesített 2022. július 3-án. MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Rye Gestsson
Vágólapra másolva!
Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított - akit azóta őrizetbe vettek - egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár.

A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.

II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé, "gyors és hatékony reakciójukért". Mint írták, "legmélyebb együttérzéssel" gondolnak az "áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában".

Rendőrök a koppenhágai Fields bevásárlóközpont előtt 2022. július 3-án Forrás: MTI/EPA/Ritzau/Olafur Steinar Rye Gestsson

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi "felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen" eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, "összetört szívvel" gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.