Milák Kristóf megint tönkrevert mindenkit

MILÁK Kristóf
Róma, 2022. augusztus 16. A későbbi győztes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kedden este a római úszó Európa-bajnokságon az olimpiai bajnok Milák Kristóf elképesztő magabiztossággal nyerte a 200 méteres pillangóúszás döntőjét, míg a finálé másik magyar résztvevője, a 22 éves Márton Richárd egy elképesztő hajrá végén ezüstérmes lett. 

A hétfő elődöntőben a világcsúcstartó Milák Kristóf a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként a papírformának megfelelőn a legjobb (1:53.97) idővel jutott fináléba 200 méter pillangón, míg Márton Richárd az előfutamban produkált egyéni csúcsát (1:55.49) tovább javítva, 1:55.36 perces idővel ért célba, amivel negyedikként szintén finalista lett.

Milák Kristóf és Márton Richárd az elődöntő után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az elődöntő után Márton Richárd azt mondta, szeretne sorozatban harmadszor egyéni csúcsot úszni, Milák Kristóf pedig arról beszélt, hogy szeretné, ha az edzőpartnere is felállhatna mellé a dobogóra.

"Az a taktika, hogy felhúzzam a dobogóra, másodjára úszta élete legjobbját. Szeretném ott tudni magam mellett a dobogón, de ehhez az ő feje is kell, nem csak az enyém" - mondta Milák, aki saját teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, világcsúcsot ugyan nem vár a döntőben, de egy jó időt mindenképpen és ki fogja magát úszni.

A toronymagas esélyes Milák a 4-es, Márton pedig a 6-os pályán rajtolt. Milák szenzációsan kezdett, már 50 méter után majdnem egy testhossznyi előnye volt, Márton pedig ötödikként fordult. Féltávnál Miláknak már majdnem egy másodpercnyi előnye volt, míg Márton a mezőnnyel úszott. Az utolsó ötven méteren már kétség sem fért Milák Kristóf aranyérméhez, a hajrában pedig Márton hatalmasat hajrázott és az olasz Alberto Razzettit megelőzve bejött a második helyre, így kettős magyar siker született 200 pillangón.

Milák 1:52-01-es idővel ért célba, Márton pedig 1:54:78-as időt úszott, ezzel pedig az Európa-bajnokságon sorozatban harmadszor döntötte meg egyéni csúcsát.

Milák önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban.

Milák Kristóf és Mérton Richárd öröme a célba érés után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Milák önmaga harmadik, a magyar küldöttség negyedik aranyát nyerte az olasz fővárosban.

Korábban a 4x200 méteres gyorsváltó záróembereként, illetve 100 méter pillangón diadalmaskodott, emellett pedig 100 méter gyorson, illetve a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként szerzett egy-egy ezüstöt.

férfi 200 m pillangó, Európa-bajnok:
MILÁK KRISTÓF 1:52.01 perc
2. MÁRTON RICHÁRD 1:54.78
3. Alberto Razzetti (Olaszország) 1:55.01