Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán magabiztosan verte 4-0-ra az ír Shamrock Rovers csapatát az Európa-liga-selejtező rájátszásának első mérkőzésén. A két csapat között az első perctől  kezdve jelentős volt a különbség a magyar bajnok javára, és az eredmény még az ír csapat számára hízelgő. A Fradi a találkozó tükrében nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes dublini visszvágót.

Az ember alapvetően egy elégedett és egy csalódott csapat összecsapását várta volna a mérkőzésen, hiszem míg a Shamrock esetében az is óriási szó, hogy fennállásuk során másodszor lesznek ott egy európai kupasorozat főtábláján (a párharc vesztese átkerül a Konferencia-ligába), addig a Fradi láthatóan túltette magát a Qarabag elleni BL-selejtezős kudarc okozta csalódáson. Jót tett a zöld-fehér játékosok lelkének a nagy riválisnak tartott MOL Fehérvár elleni sima 4-0-s siker, ami megmutatta, hogy a csapatban továbbra is megvan a jó európai kupaszerepléshez szükséges potenciál.

"Eddig kissé ingadozó a teljesítményünk, akár még mérkőzésen belül is, ezért különösen fontos lenne, hogy ezúttal kilencven percen át ugyanazt a színvonalat képviseljük" - mondta a meccs előtt Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi edzője, hozzátéve, hogy nem csak az ellenfél kellemetlen brit stílusa, de várható kánikula miatt sem számít könnyű meccsre.

Pászka Lórándra egyre komolyabb feladatok várnak a Ferencvárosban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az orosz szakember nem számíthatott két meghatározó játékosára, a védelem közepén Sammy Mmaee-ra, illetve a támadósor szélén Kristoffer Zachariassenre, és kidőlt a dán Rasmus Thelander is. Jó hír is akadt azért: a Vidi ellen remekül játszott Pászka Lóránd, ráadásul mindezt úgy, hogy elmondása szerint életében először szerepelt a jobbhátvéd posztján. A fiatal játékos a vasárnapi "gyakorlás" után a csütörtöki EL-meccsen is a védelem jobboldalán kapott szerepet.

Az ír csapat szakvezetője, Stephen Bradley sem várt könnyű összecsapást, véleménye szerint a Fradi elleni párharc "egy szinttel magasabban van, mint bármelyik eddigi mérkőzésük a szezonban".

Bár a visszatérő embertelen hőség, a közelgő nemzeti ünnep miatt kivett szabadságok, és a Qarabag ellen elveszített BL-selejtező kudarca megritkította a közönséget, azért egy erős félház ezúttal is összejött a Groupama Arénában. És, amikor megdörrent a tábor, akkor ennyi torokból is jól szólt a Fradi egyik indulójává tett, megfelelően magyarított Freed from Desire című világszerte méltán népszerű stadionsláger.

1. félidő

A Fradi már a második percben megvillant, Pászka átadását vette át egy gyönyörű köténnyel Laidouni, de ígéretes átadásából Tokmac csak egy szögletet tudott kicsikarni. A következő szögletet két perccel később már kiharcolta Pászka, de komoly helyzet abból sem lett. Az viszont az első perctől látszott, hogy egyénileg sokkal jobb játékosokból áll a Fradi, és csak idő kérdése a vezető gól megszerzése. Ez a 8. percben egy labdaszerzés után kis híján össze is jött, de Tokmac 17 méterről leadott lövését szép vetődéssel ütötte ki a Rovers 40 éves kapusa, Alan Mannus.

Tokmac Nguené volt a meccs első komolyabb helyzete Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 10. percben az írek is eljutottak a magyar kapu közelébe, Laidouni adta el ugyanis a labdát, ami után Besic hátulról becsúszva állította meg a vendégek támadását. A 23 méteres szabadrúgás után azonban Dibusz könnyedén vette ölbe a labdát.

Ami késett nem múlott, a Fradi ismét beszorította a Shamrockot és a 13. percben egy szögletet követően az írek nem tudtak felszabadítani, Auzquihoz került a labda, ő pedig jobbról éles szögből a kapuba vágta azt (1-0).

Carlos Auzqui pontos lövéssel szerezte meg a vezetést a Fradinak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi vezető gólját ide kattintva tudja megnézni!

Sokkal jobb csapatnak tűnt a Fradi, a szurkolókat legfeljebb a ki nem kényszerített hibák, a nyomás nélkül eladott labdák bosszanthatták, különösen Muhamed Besic bizonytalankodása volt feltűnő a védekező középpályás posztján.

A 23. percben Ryan Mmaee gondolt egyet, és egy-két igazítás után célba vette a vendégek kapuját, de pont Mannus kapus ölébe hullott a labda. Az ivószünetet követő percekben kissé leült a meccs: a Fradi támadásaiból elfogyott a lendület és a kreativitás, az írek pedig szemmel láthatóan nem tudtak annál többet, mint, amit az első 25 percben mutattak.

A 34. percben azonban még így is csak centikre volt az újabb góltól a Fradi, Ryan Mmaee csinálta meg magának a lövőhelyzetet, azonban a jobb kapufa mentett az ír kapus helyett. De a Shamrock csak egy percig örülhetett, mert Ryan Mmaee ezúttal betört a tizenhatoson belülre, az alapvonal közeléből visszaadott labdáját pedig már csak a kapuba kellett passzolnia három méterről Adama Traorénak.

Ott a második Fradi-gól! Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros második gólját ide kattintva tudja megnézni!

Két perccel később Laidouni és Mmaee összjátéka kis híján meghozta az újabb gólt, azaz némi szerencsével és picivel több koncentrációval bő félóra alatt az egész párharcot eldönthette volna a magyar bajnok.

Az írek egyetlen fegyvere két elől ácsorgó csatár, Greene és Gaffney kiugratása volt hosszú indításokkal, amiből azonban nem tudtak tőkét kovácsolni az első 45+4 percben.

2. félidő

Erre nem kellett sokat várni! A saját szögletzászójánál szerzett labdát a Fradi, Ryan Mmaee kapta az indítást a kezdőkörben, a tizenhatosig nyargalt a labdával, ahol Tokmacot ugratt ki a bal oldalon, a norvég csatár hét méterről leadott lövését még védte Mannus, a veterán kapus azonban pont a középen érkező Adama Traoré elé ütötte a labdát, akinek ismét csak nem volt nehéz dolga (3-0).

A következő akciónál a Shamrock szeretett volna egy tizenegyest kiharcolni, de a svéd Nyberg játékvezető határozottan jelezte, hogy semmi nem történt, és a videobíró sem érezte úgy, hogy dolga lenne.

A Fradi támadói közül ekkor már mindenki szeretett volna gólt lőni, ami oda vezetett, hogy Tokmac, Laidouni és Rya Mmaee sorra lövöldözte el a labdákat, ahelyett, hogy a jobb helyzetben lévő társat hozták volna helyzetbe. Amikor mégis passzoltak, és Traoré ziccerbe hozta Mmaee-t, a marokkói csatár a kihagyhatatlant is kihagyta, ahogy tette egy perccel később is.

Hiába voltak jobbak és gyorsabbak a Fradi támadói, rengeteg helyzetet kihagytak a meccs során Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sztanyiszlav Csercseszov ezt még tűrte, azonban, amikor Henry Wingo a 60. percben 20 méterről elengedett egy rossz lövést,

akkor irgalmatlanul leteremtette az amerikai védőt, de mindenki más is magára vehette az edzői szidást.

A 63. percben kettőt cserélt a Fradi, Ryan Mmaee és Auzqui helyére Boli és Marquinhos érkezett, és utóbbi egy perccel később már helyzetbe is került, de nyolcméterről leadott lövését

A 67. percben nem tudtak tisztázni a Fradi védői, így a jóformán a 16-os vonaláról rúghatott szabadot a Rovers, de Aaron Greene lövése szögletre vágódott a sorfalról. Mindenesetre a nagyjából 30 ír drukkernek megjött a hangja, és kaptak egy percet a Fradi-tábortól, amíg őket is lehetett hallani.

Volt oka az ünneplésre a valamivel több mint 15 ezer Fradi-drukkernek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyedóra jószerével már csak arról szólt, hogy egy megindulás után tud-e még egy gólt lőni a Fradi, amivel minden bizonnyal eldönti a továbbjutás kérdését. Helyzete volt is a negyedik gólhoz a magyar bajnoknak, de a mindent eldöntő találatra egészen a 93. percig kellett várni. De megérte! Egy jobbról balr átlőtt labdát Eldar Civic kapásból bombázott a bal alsó sarokba. A mutatott játék alapján a Fradi magabiztosan várhatja az egy hét múlva esedékes dublini visszavágót.

Eredmény, Európa-liga-selejtező, rájátszás, 1. mérkőzés:
Ferencváros - Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0)
Groupama Aréna, v.: Glenn Nyberg (svéd)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Botka, Knoester, Pászka (Civic 84.) – Besic (Vécsei 70.), Laidouni – Auzqui (Marquinhos 63.), Nguen, A. Traoré (Mercier 84.) – R. Mmaee (Boli 63.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Cserék: Bogdán (kapus), Mergl (kapus), Mercier, Esiti, Kovacevic, Civic, Vécsei, Marquinhos, Boli, Lisztes
Shamrock Rovers: Mannus – Hoare, Cleary, Grace – Gannon (Farrugia 60.), Watts (Ferizaj 70.), O'Neill, Kavanagh (Byrne 60.), Lyons – Gaffney (Towell 60.), Greene (Tetteh 79.). Vezetőedző: Stephen Bradley
Cserék: Pohls (kapus), Leitis (kapus), Towell, Ferizaj, Farrugia, Tetteh, J. Byrne, Leddy
gól: Auzqui 13., A. Traoré 35., 48., Civic 90+3.

A mérkőzés visszavágóját augusztus 25-én magyar idő szerint 21 órás kezdettel rendezik Dublinban. A páharc győztese az Európa-liga, míg vesztese a Konferencia-liga főtábláján várhatja az augusztus 26-i sorsolást.