Vágólapra másolva!
Nem sikerült a bravúr, a magyar férfi kézialbda-válogatott Norvégiától is kikapott (33-25) a stockholmi világbajnokság 5-8. helyért folyó mérkőzésén és ezzel eldőlt, hogy a mieink vasárnap Egyiptom ellen lépnek pályára a 7. helyért. A norvégok elleni meccsen az 52. másodpercben Rosta Miklós fejbedobta a norvégok kapusát, ezért azonnal piros lapot kapott. Bár csapatunk nem zuhant össze, nem tudta megnehezíteni a norvégok dolgát.

AKiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Stockholmból.

Két nappal a dánoktól elszenvedett súlyos, 40-23-as vereség után a nem kevésbé gyors kézilabdát játszó norvégok ellen lépett pályára a stockholmi TELE2 Arénában a magyar csapat.

A tét az 5-8. helyért zajló összecsapáson az volt, hogy a győztes a német, a vesztes az egyiptomi együttessel játszhat majd vasárnap az 5., illetve a 7. helyért.

A németek ugyanis hosszabbítás után 35-34-re legyőzték Egyiptomot a pénteki nap első összecsapásán.

A magyar válogatott a Himnusz elhangzása után a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország - Norvégia mérkőzés kezdete előtt Stockholmban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A norvég csapat ugyanazt az erős, dinamikus, gyors kézilabdát játssza, mint Dánia. Ha ebből indulunk ki, akkor a mieinknek nem lehetett könnyebb dolguk a skandinávok ellen. Ugyanakkor az is nagy kérdés volt, hogy a norvégokat - azok után, hogy drámai módon kaptak ki a negyeddöntőben a spanyoloktól - mi motiválja igazán.

Egészen elképesztő módon indult a meccs.

A magyar csapat az 52. másodpercben 7-est kapott. Rosta Miklós állt oda, de a francia bírók piros lappal kiállították Bergerud fejbedobásáért és a gólunkat is elvették. Rosta lövése után ugyanis a norvég kapus arcát érte a labda és a szabályok szerint ez piros lap. Ráadásul ilyenkor a gól sem érvényes, hiába lőtt a magyar a kapuba.

Rosta Miklóst kiállítják, mert a büntető dobásnál fejbe dobta Torbjorn Bergerudot, a norvég kapust a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A döbbenetes kezdést kihasználta a norvég csapat és gyors támadásokkal 3-1-re húzott el. Egy ilyen ítélet persze teljesen tönkrevághat egy meccset és egy csapatot. 3-2 után a norvégok gyors lerohanással újabb gólt lőttek. De nem omlott össze a magyar válogatott Zoran Ilics szép betörésével 5-4-re jöttünk fel.

A váratlan piros lap ellenére sem néztünk ki rosszul.

A 12. percben Bodó góljával 6-6 lett az állás. Ez a kellemes állapot nem sokáig tartott, mert egy perc múlva már a norvégok vezettek két góllal. Folyamatosan kapaszkodni kellett tehát, s ez minden csapanak nehézséget okozna. A norvég csapat kényelmesen tartotta hol két, hol háromgólos előnyét, könnyedén szerezték a góljaikat. A 23. percben 12-9 volt az állás a javukra. Ligetvári Patrik három hatalmas góllal jelezte, hogy mi is pályán vagyunk azért. Az ő segítségével jöttünk fel 12-11-re, de aztán szabálytalankodott és a francia bírók kiszórták a játékból két percre.

Ez a lehető legrosszabbkor jött, mert megtörte a mieink lendületét. Olyannyira megtörte, hogy sorozatban három gólt dobott a norvég csapat és elhúzott 16-12-re. Innen még egy magyar gól következett, aztán kitört a szünet. 30 percnyi játékot követően Norvégia 16-13-ra vezetett.

Bánhidi Bence (b2), valamint a norvég Sander Sagosen (b) és Christian O’Sullivan (j) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második félidő elején egy-egy gólt dobott a két csapat, náluk Lékai Máté volt eredményes hetesből. Aztán Mikler Roland kivédett egy hetest, Pedro viszont eredményesen fejezte be a szélsőakciót, így megint csak két gól volt a norvégok előnye. Nem sokkal később már csak egy, mert Bóka is lőtt egy gólt a gyors magyar támadás végén.

Sőt, ott lett volna a kezünkben az egyenlítés lehetősége is, ám a labdavesztés után megint két góllal vezettek a norvégok.

Ezek a hibák nagyon bosszantóak voltak.

Meg az is, ami utána következett: egy rossz periódust követően három újabb norvég gólt írhattunk fel és ezzel megint messzire kerültek tőlünk az északiak (22-18.)

A norvégok innentől kezdve rutinosan tartották az előnyüket, miközben minden magyar azt találgatta, lesz-e innen még erőnk visszakapaszkodni.

Ligetvári Patrik (k) és a norvég Magnus Gullerud (b) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5-8. helyéért játszott Magyarország - Norvégia mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 45. percben már öt góllal vezetett Norvégia és innen nem volt erőnk az újabb visszakapaszkodáshoz. Az ellenfél rutinosan és sikeresen őrizte az előnyt, mi pedig csak futottunk utánuk. Tíz perccel a vége előtt egy súlyos vereség rémképe is feltűnt, mert ekkor már 27-21 volt az állás. Lékai hétméteresből szűkített a hátrányon, majd Mikler védett egyet, de ez nem volt elég a feltámadáshoz.

A hajrában sem sikerült lefaragnia a hátrányból Chema Rodriguez csapatának, sőt, még nagyobbá vált a különbség. 30-22-es norvég vezetésnél még időt kért a magyarok szövetségi kapitánya, és sikerült újabb gólokat lőni, de összességében így is sima norvég győzelem lett a vége, az északiak 33-25-re nyertek. A magyar válogatott vasárnap Egyiptom ellen játszik majd a 7. helyért.

Eredmény, az 5-8. helyért, 1. játéknap: Norvégia-Magyarország 33-25 (16-13)