Magyarország legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása kezdődik

NÚSZ, autópálya
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A valaha volt legnagyobb hazai gyorsforgalmi útfelújítás indul április 12-én. Az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársai az M3 és az M7-es autópályán kezdik az úgynevezett szintrehozási munkálatokat. 2023-ban összesen 67 helyszínen dolgoznak majd.
Vágólapra másolva!

Munkálatok lesznek az M1-es, az M15-ös, az M3-as, az M30-as, az M35-ös, az M4-es, az M7-es és az M8-as gyorsforgalmi utakon.

Idén 297 kilométer hosszan, 2 millió négyzetméteren cserélik a régi, elöregedett, javításra szoruló burkolatot új aszfaltra,

a felső kopó-, és ahol szükséges, az alatta lévő kötőréteget is. Ha indokolt, a mélyebb szerkezeti részeket is javítják. A tervek szerint, csak idén több mint 330 ezer tonna új aszfaltot terítenek le.

Illusztráció Forrás: NÚSZ Zrt.

A teljes szintrehozás három évig, 2025-ig tart. Országszerte 200 híd, felüljáró újul meg, köztük négy nagyobb híd: a Rába (M1), az Oszlári Tisza híd (M3), a Köröshegyi völgyhíd (M7) és a Pentele híd (M8). 50-60 csomópontnál a vízelvezető rendszereket és az esetleges rézsűcsúszásokat is javítják. Emellett 30 pihenőt is felújítanak. Javítják az épületek, mosdók tetőszerkezetét, cserélik, javítják a gépészetet - ezekkel a felújításokkal

növelik az üzembiztonságot és egyszerűsítik az üzemeltetést is.

Ezekbe a pihenőkbe új bútorokat is tesznek, az elöregedett fa utcabútorok helyett. Fákat ültetnek és szelektív hulladékgyűjtőket is kihelyeznek a pihenőkbe. Ahol szükséges, cserélik a vadvédő kerítést is az autópályák mindkét oldalán.

Magyarország történetének legnagyobb gyorsforgalmi útfelújítása természetesen terelésekkel, forgalomkorlátozásokkal jár.

Igyekeznek a munkálatokat időben és térben úgy szervezni, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjanak. Az egész felújítás húsvét után indul, az M7-en pedig a vakáció ideje alatt, a főváros és a Balaton között előre tervezett munkálatok nem lesznek. Minden terelésről időben és folyamatosan tájékoztatást adnak a honlapukon, Facebook-oldalukon és az ÚTINFORM-on keresztül.

Ahhoz, hogy jó minőségű úton közlekedhessenek az utazók, szükség van a munkálatokra. Kérnek mindenkit, hogy kövesse oldalukat, indulás előtt pedig mindig tájékozódjon az aktuális forgalmi helyzetről és a felújítások ideje alatt tervezze utazását hosszabb menetidővel.