Csótányoktól hemzsegő pesti horrorpizzériára csaptak le az ellenőrök - videó

A higiénia teljesen ismeretlen fogalom ezen a helyen
Vágólapra másolva!
Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták - írja a Nébih. 
Vágólapra másolva!

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti vendéglátóipari egység helyszíni ellenőrzése során.

Az étterem üzemi helyiségei túlzsúfoltak, a padozat, az oldalfalak, berendezések, polcok szennyezettek voltak.

Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak, ezzel szennyeződés veszélyének téve ki az élelmiszereket.

Videón az ellenőrzés felvételei

A húselőkészítő helyiség fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelőberendezései koszosak voltak, a főzőtérben a sütő lábazata körül és a sütő alatt nagy mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, a tűzhely rácsrostjaira vastagon ráégett a szennyeződés.

A higiénia teljesen ismeretlen fogalom ezen a helyen Forrás: Nébih

A nyitott bejárati ajtó közvetlen közelében található szennyezett dagasztógép félig megtelt vízzel, benne a következő dagasztáshoz előkészített kovásszal.

További problémát jelentett a hűtőterek rendezetlensége, de az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek szakosított tárolása sem volt megoldott.

Pizzéria az ellenőrzés idején Forrás: Nébih

Az étterem több helyiségében, így az árukiadóban a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben és a mosogató melletti tárolóban elhelyezett edényeken, eszközökön

nagy mennyiségű élő csótányt találtak a Nébih munkatársai.

Súlyos hiányosságként értékelték a szakemberek, hogy a főzőtérben található egyetlen kézmosó eldugult, kézmosószer, papír kéztörlő, hulladéktároló sem állt rendelkezésre. Az egész egységben kizárólag a vendégmosdókban lehetett higiénikus módon kezet mosni. A dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált, szennyezett volt.

Brutális állapotok a pizzériában Forrás: Nébih

A Nébih a fenti súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette.

A hatóság továbbá 9 tétel, mindösszesen 82,18 kg nem nyomon követhető vagy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont,

illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

Az étterem az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.