Kormányválság Franciaországban, szexuális ragadozó a két napja kinevezett esélyegyenlőségi miniszter

politics Horizontal TIGHTMOUTH PORTRAIT-CLOSE-UP HEADSHOT ATTITUDE EXPRESSION
(Files) This file photo taken on April 29, 2020 shows Member of Parliament Damien Abad meets the press after the session of questions to the government at the National Assembly, one day after the plan to exit from the lockdown situation has been voted in Paris, on the 44th day of a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. - The new Minister of Solidarity Damien Abad "contests in the strongest terms" the "accusations of sexual violence" against him, he said on May 22, 2022 in a statement sent to AFP, after an article by Mediapart reporting accusations of rape (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A 42 éves mozgássérült politikusról, Damien Abadról, akit két napja neveztek ki az új francia kormány esélyegyenlőségi miniszterének, most derült ki, hogy néhány évvel ezelőtt két nőt is meg akart erőszakolni.
Vágólapra másolva!

A két nő állítólag figyelmeztette Christophe Castanert, Macron pártjának vezetőjét Abad kinevezése előtt, mikor már arról lehetett olvasni, hogy Macron őt tervezi kinevezni esélyegyenlőségi miniszternek. Most Castaner azt nyilatkozta, hogy csak ma reggel találta meg ezeket a leveleket, akkor, amikor egyébként már végigsöpört a hír a francia sajtóban.

Damien Abad Forrás: AFP/Ludovic Marin

A szokásos #Metoo-ügyeknél azért tűnik ez az eset komolyabbnak, mert Adabnak már 2017-ben volt egy nemi erőszak kísérletéről szóló ügye, akkor az érintett nő rögtön az esemény után feljelentette a politikust, és azzal vádolta, hogy a férfi meg akarta erőszakolni. Végül hosszas vizsgálat után a már akkor is kellőképpen befolyásos politikus megúszta a büntetést, és nem lett ügy.

Abad most levelet írt a kormánynak, melyben azzal védekezik, hogy mivel mozgássérült, ezért az ő állapotában ilyen cselekedetre nem képes, csak a partner beleegyezésével tud szexuális aktust létesíteni.

Élisabeth Borne miniszterelnök azt állítja, hogy semmit nem tudott Abad korábbi ügyeiről.