Így előzhető meg, hogy az étel megpenészedjen a hűtőben

zöldség gyümölcs fridzsider hűtőszekrény
Vágólapra másolva!
Minden élelmiszernek van lejárati ideje a joghurttól kezdve a zöldségeken át a pékárukig. Ezeket ismerjük, figyelemmel követjük így nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy megromoljon bármi is. Ám egyes hűtőben tárolt alapanyagok gyakrabban penészesednek meg, komoly fejtörést okozva azoknak, akik nem szeretik kidobni az ételeket: számukra gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a Mindmegette.
Vágólapra másolva!

Bár a finomságokon megjelenő penészgombák látványa cseppet sem kellemes, a megjelenésük és növekedésük normális jelenség. A gombák tulajdonképpen komposztálják, újrahasznosítják azokat az élelmiszereket, amelyekbe bejutnak, hiszen nem tesznek mást, csak felgyorsítják a bomlási folyamatot.

A penészgombák az ellátási lánc bármely pontján megjelenhetnek a betakarításról kezdve a szállításon át az otthoni tárolásig.

Mivel szaporodásukhoz nedves környezet szükséges, meleg, párás időben gyakoribb a penészesedés. Ha azonban sérül a hűtési lánc, a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek is veszélybe kerülnek.

A látható elváltozások elég egyértelműek: ha az élelmiszeren folt van, ami első pillantásra szürkének, bolyhosnak, porosnak tűnik, és/vagy a zöldség vagy gyümölcs megpuhult, sötétebbé vált, szinte biztos, hogy penészes.

Bár a penész szabad szemmel jól látható, ez egy gomba, aminek a spórái sokkal mélyebbre jutnak az élelmiszerekben, mint amennyi látható.

Bár a penészgombák látványa cseppet sem kellemes, megjelenésük normális jelenség. Forrás: Origo

Általános szabály, hogy a penész könnyebben terjed a puha élelmiszerekben (például a kenyérben, a gyümölcsökben és a lágy sajtokban), ezért nem szabad egyszerűen csak levágni a penészes részt és megenni a maradékot. Ezeket az élelmiszereket sajnos ki kell dobni!

Ha azonban a keményebb állagú élelmiszerekben indult meg a penészesedés, van remény arra, hogy az egészséges részeket megmentsük, ugyanis a penészgomba sűrűbb anyagban nehezebben terjed.

Ilyenkor távolítsuk el a penészes részt – némi ráhagyással persze – és máris fogyaszthatjuk a penészmentes részt. A kést, amivel dolgoztunk, azonnal mossuk le mosószeres melegvízzel!

Senki nem tudja már, mi van a penész alatt. Forrás: Origo

A gombaspórák a levegőben szállva is terjednek, könnyedén megfertőzhetnek más élelmiszereket is.
Ha kétségeink vannak, akkor inkább dobjuk ki az ételt, a penész ugyanis veszélyes mikotoxinokat termelhet, és allergiát, súlyos légúti fertőzéseket okozhat.

A neves gasztronómiai portál úgy látja, hogy így előzhető meg leghatékonyabban a penészesedés:

  • A leghatékonyabb védekezés, ha a frissen vásárolt, könnyen romló élelmiszereket azonnal felhasználjuk. Ha csak annyi élelmiszert vásárolunk, amit a vásárlást követő 3-4 napban elfogyasztunk, jelentősen csökkentjük a penészgombák megjelenésének esélyét.
  • A romlandó ételeket tartsuk jól látható helyen! Nevezzünk ki egy „Ezt edd meg először!" polcot a hűtőben!
    Penészes margarin Forrás: Origo
  • Tálalásnál, tárolásnál fedjük le az élelmiszereket/ételeket, hogy megakadályozzuk a levegőben lévő spórák megtelepedését! Az élelmiszerek/ételek nedvességtartalmának megőrzése érdekében – friss, szeletelt gyümölcsök és zöldségek, friss saláták – használjunk műanyag fólia csomagolást, lefedhető tároló edényt!
  • A felbontott konzerveket, amelyek romlandó ételeket tartalmaznak, öntsük át tiszta, fedéllel ellátott edénybe, és azonnal tegyük hűtőszekrénybe!
  • A romlandó ételeket ne hagyjuk szobahőmérsékleten 2 óránál tovább!
  • A maradékokat, lekvárokat, joghurtokat és sajtokat tároljuk légmentesen záródó edényekben!
  • A maradék ételeket használjuk fel 3-4 napon belül!
  • Tisztítsuk a hűtőszekrényt rendszeresen vízzel és szódabikarbónával és/vagy ecettel!
  • Dobjuk ki az olyan eszközöket, tárolóedényeket, amelyeket nem tudunk megfelelően kitisztítani!