Drámai részletek: Egy rendőr elhajtott a texasi lövöldöző mellett

Iskolai lövöldözés Texas, Uvalde, Uvalde, Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot
Uvalde, 2022. május 25. A biztonsági erők tagja kísér egy hozzátartozót a texasi Uvalde város Robb Általános Iskolájánál, amelyben egy tizenéves tüzet nyitott 2022. május 24-én. A 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó legkevesebb tizennégy diákot és egy tanárt lőtt agyon. MTI/AP/The San Antonio Express-News/William Luther
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban az Origo is megírta, 19 diák és két tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt. A rendőrség a tragédia után most elismerte, hogy a lövöldözésre adott intézkedések során elképesztő hibák sorozatát követték el - többek között azt, hogy az egyik rendőr autóval elhajtott a tömeggyilkos, Salvador Ramos mellett a helyszínre érkezése után, miközben az egy autó mellett guggolt.
Vágólapra másolva!

Steve McCraw, a Texas Department of Public Safety igazgatója tartott sajtótájékoztatót a nyilvánosság részére a texasi iskolai mészárlással kapcsolatban.

McCraw szerint a rendőrség reakciója és válaszlépései nem voltak megfelelőek.

Elismerte, hogy a hatóságok kapitális hibák sorozatát vétették a rendőrségi akció során:

Többek között egy kiérkező rendőr az autójával elhajtott a tömeggyilkos mellett, miközben ő egy másik autó mögött guggolt. A szóban forgó rendőr az általános iskolába volt beosztva, de a lövöldözés kezdetén nem volt a helyszínen - írja az NBC

A rendőrség sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy több hibát is elkövettek Forrás: AFP/Allison Dinner
  • Az igazgató szerint a lövöldöző egy hátsó ajtón jutott be az épületbe, amit valószínűleg egy tanár hagyott korábban nyitva.
  • A lövöldözés során pedig legalább 100 lövést adott le, a helyszínen rengeteg kiürített tárat találtak.
  • Két diák is hívta a rendőrséget segítséget kérve, ők túlélték a mészárlást.
  • McCraw szerint már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy Ramos készül valamire, többek között megkérte a testvérét még 2021-ben, hogy vegyen neki fegyvert, illetve több, a tervezett támadásra utaló posztot is megosztott a közösségi médiában, például, hogy "Még 10 nap".
A 18 éves Salvador Ramos. Forrás: Twitter

A rendőrség vizsgálatot indított a lövöldözésre adott elégtelen válaszlépések miatt,

ki fogják vizsgálni, hogy miért tartott egy óráig, hogy megállítsák a fegyveres támadót, továbbá, hogy miért nem engedték bemenni a Határőrség és a Bevándorlási Hivatal fegyveres ügynökeit az iskolába, akik hamarabb érkeztek ki, mint a rendőrség.