Meghalt Haumann Péter

HAUMANN Péter
Budapest, 2022. május 28. Nyolcvanegy éves korában, 2022. május 28-án elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család az MTI-vel. Haumann Péter családja által közzétett kép. MTI/Haumann Péter családja által közzétett kép
Vágólapra másolva!
81 éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze.
Vágólapra másolva!

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt. Utána a Pesti Magyar Színházban játszott.

Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze (Haumann Péter családja által közzétett kép) Forrás: MTI/Mti/Haumann Péter Családja Által Közzétett Kép

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Szirtes Tamás, Valló Péter, Zsámbéki Gábor, Jancsó Miklós, Fehér György és Dömölky János.

Kossuth-díjjal 1985-ben tüntették ki.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Haumann Péter az egyik legnagyszerűbb és leginkább szeretett magyar színész volt.