Vége a világnak, ha ez a hajó is beszorul a Szuezi-csatornába - videó

Ever Forward
PASADENA, MARYLAND - MARCH 16: In an aerial view, the Ever Forward container ship is shown in the Chesapeake Bay after it ran aground near Baltimore March 16, 2022 in Pasadena, Maryland. The container ship is operated by the Evergreen Marine Corporation, a transportation company that also owns the Ever Given cargo ship that blocked the Suez Canal last year. Win McNamee/Getty Images/AFP (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Kínai Állami Hajóépítő Társaság (CSSC) leányvállalata Sanghajban átadta új konténerhajóját, mely egyúttal a legújabb rekorder a szállítási kapacitást tekintve - írja a gCaptain szakportál. 
Vágólapra másolva!

Az Ever Alot névre keresztelt hajó 24.004 TEU szállítókapacitással rendelkezik, ezzel pedig

nem hivatalosan elnyerte a rekordot jelentő címet a világ legnagyobb kapacitású konténerhajójaként.

A hajó 400 méter hosszú, 61,5 méter széles, merülési mélysége pedig 17 méter.

A képen az Ever Forward, amely a mostani világrekorder egyik testvérhajója Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Win Mcnamee

A TEU a 20 láb (~6 méter) hosszúságú fém konténert jelöli. A TEU-konténer magassága változhat, emiatt nem lehet pontosan más mértékegységekbe átkonvertálni. Az 1 TEU kapacitásra jutó maximum rakomány körülbelül 21.600 kilogramm.

Videón az Ever Alot:

Az Ever Alot-ot a CSSC egyik leányvállalata szállította le a tajvani Evergreen Marine Corporation hajózási vállalat egyik leányvállalatának. A vállalat neve akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor tavaly az egyik óriásuk, az Ever Given, keresztbe fordult és beszorult a Szuezi-csatornába, ezzel napokra megbénítva a világ egyik fő kereskedelmi tengerhajózási útvonalát, óriási károkat okozva.

A most elkészült hajó a hetedik az úgynevezett "Evergreen A" osztályban,

és az első hajó az osztályban - és a világon -, amely átlépte a 24.000 TEU-s határt. A testvérhajója, az Ever Ace viselte eddig a világ legnagyobb konténerhajója címet 2021 júliusában történt átadásától kezdve. A korábbi hat járművet a Samsung Heavy Industries építette Dél-Koreában. Ezek a hajók - bár hasonló méretűek voltak - kicsit kisebb kapacitással, 23.992 TEU-val bírnak.

Az Ever Alot Kelet-Ázsia és Európa között fog közlekedni.