Elviselhetetlen energiaválság Franciaországban

power plant smoke, erőmű, füst, környezet, szennyezés, illusztráció
France, Cruas, 2021-04-19. The Cruas-Meysse nuclear power plant is located on the Rhone River. It is equipped with 4 nuclear reactors of 915 MW, i.e. a total of 3660 MW. Photography by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. France, Cruas, 2021-04-19. La centrale nucleaire de Cruas-Meysse est situee au bord du fleuve Rhone. Elle est dotee de 4 reacteurs nucleaires de 915 MW, soit un total de 3 660 MW. Photographie de Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A Franciaország (egykori) büszkeségét jelentő hatalmas atomerőmű park a pusztulás szélére került" írja a francia konzervatív napilap, a Le Figaro. „Miközben Vlagyimir Putyin már majdnem elzárta az orosz gázcsapot és ez által az orosz gáz Európába érkezésének útját, Franciaország 56 atomreaktora biztosíthatta volna azt az energiát, amelyre Európának most nagy szüksége van. De van egy kis probléma: a reaktorok több mint fele jelenleg nem működik, karbantartás miatt leállították. A Le Figaro értékelésében az idei tél (emiatt is) rendkívül feszült lesz, ugyanis a francia atomerőművek 63 gigawattos összteljesítményből mintegy 45 gigawattra lehet csak számítani. Ez rémes különbség.
Vágólapra másolva!

Decemberig nem kevesebb, mint 25 reaktor javítását majd újraindítását kell megoldani, nagy kérdés a Le Figaro szerint, hogy a francia állami áramszolgáltató cég, az EDF tartani tudja-e ezt a komoly vállalást? A nagykereskedelmi piac szereplői nem hisznek abban, hogy az EDF teljesíteni tudja vállalását. Már most erre utal az a tény, hogy az EDF a decemberi áramszállításra vonatkozóan 1200 euró/megawattórás (1000 kilowattóra) árat adott meg. Ez jóval pesszimistább forgatókönyvnek felel meg, mint amit a francia elektromos hálózatot működtető RTE (Réseau de Transport d'Électricité) az idei télre korábban felvázolt.

„Az erőművek rossz és elégtelen működésének számos oka lehet, emiatt hosszabb ideig tart, mire újra indíthatók lesznek" (a karbantartásra vonatkozó hivatalos ellenőrzési jelentés kivonata).

Nem ad optimizmusra okot az sem, hogy az EDF reaktorait a tervezett időponthoz képest csak később lehet újraindítani. „Az üzemeltető 2016 óta rendszeresen elmarad az egyes blokkok karbantartásával, itt lenne az ideje, hogy az EDF végre a működési kapacitásokra koncentráljon." írja a Le Figaro.

Az erőművek rosszul és elégtelenül működnek Forrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet

Az EDF vezetése azt sem tudja elfogadni, hogy a miniszteri kabinetből folyamatosan, több hónapja kritizálják őket és a jelenlegi válságot teljes egészében a francia áramszolgáltatóra hárítják. Ez a vita kormányzat és a szolgáltató között vezetett az Emmanuel Macron és az EDF vezérigazgatója, Jean-Bernard Lévy közötti hosszú ideje tartó konfliktushoz. Macron az erőművek üzemeltetőjének (EDF) üzemeltetési felelősségére hivatkozik, az üzemeltető pedig a kormányzatot hibáztatja, amely szerinte stratégiai hibákat követett el az elmúlt évtizedben. „Tíz évvel ezelőtt, ha az iparágnak lehetősége lett volna a fejlesztésre, akkor most sokkal nagyobb humánerőforrás állna rendelkezésre, amit a jelenlegi vészhelyzeti időszakban is mozgósítani tudtunk volna." – mondta az EDF vezérigazgatója legutóbbi parlamenti meghallgatásán.

Az elmaradt fejlesztések miatt azonban nincs az ágazatban további mozgástér, különösen azokon a területeken, amelyek a legnagyobb szakértelmet igényelnék.

Bár Macron a baloldali és zöld lobbi erőteljes nyomására még tavaly is az atomenergia gyors kivezetése mellett harcolt, de az idei válság hatására Macron álláspontja megváltozott és ismét elkötelezte magát az atomenergia mellett. Macron egyre népszerűtlenebb - ebben nyilvánvalóan közrejátszik, hogy rossz döntéseket hoz (kampány az atomenergia ellen), majd utána úgy tesz, mintha nem ő lett volna az atom elleni harc vezetője és (természetesen indokoltan) az atom mellett beszél.

A francia villamosenergia mixben Macron most az atomenergia részarány 50%-ra való csökkentésének 2025-re tervezett időpontját 2035-re halasztotta.

De más politikusok is hoztak katasztrofális döntéseket az atomenergiával kapcsolatban. A bukott szocialista köztársasági elnök François Hollande, aki a zöldek választási támogatásáért cserébe nemcsak, hogy az egyik legnagyobb francia atomerőmű bezárása mellett döntött (Fessenheim), hanem, szintén a zöldpárt nyomására, lényegében szabotálta az EDF-nek azt a tervét, hogy megfelelő karbantartásokkal a francia atomerőművek 40 éves élettartamát felemeljék 50-re. 3 évig tartott, amíg ezt a javaslatot a zöldek támogatásával hatalomra jutott szocialista Hollande-kormány érdemben elbírálta, és ahogy mostanra kiderült, a karbantartási munkák a mai napig nem fejeződtek be.

De a zöldek és a szocialisták támogatására Emmanuel Macron-nak is szüksége volt. 2018-ban a zöldek és a szocialisták választási támogatásáért cserébe megerősítette, hogy bezárja a fessenheim-i atomerőművet, és ha ez még nem lett volna elég, a baloldal és a zöldpártok üdvrivalgása közepette bejelentette, hogy további 12 atomreaktort zár be 2025 és 2035 között! A bejelentést egyébként a francia áramszolgáltató hipotetikus áramszükségleti értékelésén alapult, amely, mint utólag kiderült, súlyos tévedés volt. (A fessenheimi atomerőművet végül 2020. június 30-án zárták be végleg. Az emiatt kiesett elektromos áramot Franciaország Németországból vásárolt árammal kompenzálja, amelyet szénerőművekben állítanak elő. (Erről az elképesztő, Rejtő-könyvekre emlékeztető ügyről az Origo itt írt részletesen.)

Franciaország Németországból vásárol áramot Forrás: NurPhoto via AFP/Alain Pitton/NurPhoto/Alain Pitton

Gondoljuk végig még egyszer: Franciaországban bezárnak egy atomerőművet, amely köztudottan az egyik legtisztább és leghatékonyabb ma ismert energiaforrás. Teszik mindezt a széndioxidkibocsátás csökkentésének ádáz harcosainak, a zöldpártoknak és ideológusaiknak a nyomására. Majd az atomerőmű bezárása miatt kiesett áramot német szénerőművekből termelt villamosenergiával pótolják vissza, amivel növelik a széndioxid kibocsátást és így a környezetszennyezést.

A cikk a következő oldalon folytatódik. Lapozzon!