Rettenetes titkot őrzött egy domb belseje

Vágólapra másolva!
Kitépett szívű gyermekek maradványaira bukkantak Peruban. Nagy valószínűséggel feláldozhatták őket. A régészek arra számítanak, hogy hamarosan újabb testek fognak előkerülni.
Vágólapra másolva!

"A bizonyítékok alapján a gyermekek szívét eltávolították" - mondta Gabriel Prieto, a Floridai Egyetem antropológusa, aki az ásatásokat vezeti a Huanchaco melletti Pampa La Cruzban.

Prieto szerint mind a 76 csontváz szegycsontjánál keresztirányú, tiszta vágás nyomát fedezték fel, ami arra utal, hogy a bordakosár felnyitásával emelték ki az áldozatok szívét.

– mondta Prieto.

Forrás: Huanchaco Archaeological Program

Több ezren lehetnek még eltemetve

Pampa La Cruzban már több éve folynak ásatások. Eddig 323 gyermekáldozatot találtak a helyszínen, és további 137 gyermek és három felnőtt teste került elő a közeli Las Llamas nevű lelőhelyen.

Az eddig talált régészeti leletek alapján valószínűleg még sok gyermekáldozat vár felfedezésre Huanchaco közelében, mondta Prieto.

– mondta a kutató.

A radiokarbonos kormeghatározást még el kell végezni a 76 újonnan feltárt csontvázon, de a Pampa La Cruzban korábban talált gyermekeket Kr. u. 1100 és 1200 között áldozhatták fel. Ez idő tájt virágzott a területen a Chimu kultúra, amely elsősorban fémművességéről volt nevezetes.

Egyelőre nem világos, miért áldozták fel a gyermekeket. A tudósok szerint egy korábbi klímaváltozás, vagy környezeti katasztrófa terménykiesést okozott, amit az emberek az istenek haragjának véltek, és gyermekáldozatokkal próbálták kiengesztelni a természetfeletti erőket.