Mérgező anyaggal szennyezett tejtermékeket találtak egy ellenőrzésen

ételintolerancia, tej, tejtermék, sajt, vaj, joghurt,
Various dairy products. Milk, cheese, cottage, sour cream. In front of blue background
Vágólapra másolva!
Országos célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma. Az érintett tételek nincsenek forgalomban, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók. A szennyezés takarmány eredetű, ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók egyaránt rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek.
Vágólapra másolva!

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten.

Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók

- áll a hatóság Origóhoz eljuttatott közleményében.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.

Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás.

A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében. Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg, probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et.

A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről hasznos tanácsok olvasható a Nébih tájékoztatójában.