Rejtélyes módon elütötte egy teherautó Szabó Tímea amerikai mentorának feleségét

Országgyűlés plenáris ülése 2022.03.10. SZABÓ Tímea
Budapest, 2022. március 10. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Daniel Langenkamp párja fegyvereket osztogatott az ukránoknak, majd az Egyesült Államokba hazaérve biciklizés közben érte őt a tragédia. A körülmények titkosszolgálati akcióra utalnak, de egyelőre nagy a csend a haláleset körül - írja a Kontra.
Vágólapra másolva!

Miután túlélte az ukrajnai háborút, egy amerikai diplomata adománygyűjtésbe kezdett diplomata feleségének halála miatt. A nő azután vesztette életét, hogy kerékpározás közben baleset érte egy marylandi úton – közölte a hírt a Street Blog USA nevű oldal szeptember elején.

Rejtélyes haláleset

Mint kiderült, az áldozat a 42 éves Sarah Langenkamp, aki a magyar választási kampányban témává váló Daniel Langenkamp felesége volt. A hivatalos verzió szerint miközben békésen biciklizett a Maryland állambeli Bethesda ötsávos útján, az egyik parkolóba kanyarodva elütötte egy Volvo márkájú platós teherautó.

Bár a cikk nagyrészt arról szól, hogy milyen közlekedési viszontagságokkal küzdenek az Egyesült Államokban, a történet ennél jóval összetettebb. A Langenkamp házaspár tagjai ugyanis közel sem átlagos szereplői a tengerentúli közéletnek. Pályafutásuk során rendszeresen mozogtak érzékeny terepen, házastársként több alkalommal is ugyanabban az országban voltak kiküldetésen.

A Langenkamp család Forrás: Daniel Langenkamp/Facebook

Az interneten elérhető információk szerint Sarah Langenkamp 2018 és 2019 között többször is megfordult Elefántcsontparton, ahol férje az amerikai nagykövetség PR-felelőseként dolgozott.

A páros ezt követően Kijevbe került: a férfi sajtóattaséként, a nő pedig a Nemzetközi Narkotikum- és Rendészeti Ügyek Osztályának igazgatójaként tevékenykedett. Nem sokkal azután, hogy Ukrajnában kitört a háború, Langenkampékat kimenekítették az országból, és Lengyelországban helyezték őket biztonságba.

Minden bizonnyal nem véletlenül, hiszen Daniel Langenkamp a konfliktus kirobbanása előtt diplomatához képest szokatlan, a politikai aktivistákat megidéző stílusban lázította az ukránokat az oroszok ellen. „Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül!" – többek között ezt nyilatkozta a Kyiv Postnak 2022 januárjában.

A fegyveres harcok kirobbanását követő napokban felesége is kifejezetten érzékeny terepen kezdett el mozogni: konkrétan ő felügyelte és koordinálta az ukránoknak érkező nyugati fegyverszállítmányok szétosztását Kijevben.

Ezek után meglepő a marylandi baleset, a körülmények titkosszolgálati akcióra utalnak.

A rendőrségnek egyelőre nem sikerült azonosítania az elkövetőt, és feltűnően nagy a csend a haláleset körül.

Daniel Langenkamp a Street Blog USA-nak nyilatkozva elmondta, hogy dühös felesége halála miatt, és meglehetősen nehéz lesz összeegyeztetnie a munkáját a gyerekneveléssel.

A volt párja emlékére indított adománygyűjtés jelenleg – a kezdeti célkitűzést, 50 ezer dollárt messze túlszárnyalva – már 160 ezer dollárnál tart. Langenkamp egyébként azt tervezi, hogy a pénzből érdekvédőket támogat, illetve létrehoz egy alapítványt, amely segítené a biztonságos (kerékpáros) közlekedésért tenni kívánó szervezetek munkáját.

Erős kapcsolat

A történet önmagában véve is kifejezetten izgalmas, úgy meg pláne, hogy Daniel Langenkamp ismerős lehet a magyar olvasóknak.

Az amerikai férfi a kilencvenes években újságíróként kezdte pályafutását, méghozzá éppen a magyar fővárosban. Előszeretettel cikkezett a CIA budapesti szerepvállalásáról, de szívesen közölt az atlantista irányvonalba illeszkedő írásokat is.

Itt, egész pontosan az amerikai titkosszolgálat befolyása alatt álló Budapest Week szerkesztőségében ismerkedett meg Szabó Tímeával, a Párbeszéd jelenlegi parlamenti képviselőjével. Bár kettőjük viszonya munkakapcsolatnak indult, később jóval több lett abból.

Szabó Tímea Forrás: MTI

Langenkamp valósággal húzta maga után a szegedi egyetem kommunikációs szakán diplomázó magyar lányt, aki neki köszönhette nemzetközi karrierjének beindítását.

Miután szorosabbra fűzték a viszonyukat, Szabó addig elérhetetlennek tűnő helyeken bukkant fel (Harvard, Pakisztán, Afganisztán), és olyan munkákat (politikai érdekérvényesítés, kutatások az ENSZ megbízásából) kapott, amelyek korábban teljesen valószínűtlennek tűntek.

A különböző újságoknál dolgozó fiatalok varázslatos módon a Harvard egyik kutatóprogramjában bukkantak fel a kétezres évek elején, úgy, hogy papíron az ENSZ megbízásából – többek között Afganisztán demokratizálásán – dolgoztak.

Ez elég érdekes, főleg, hogy Szabónak nem volt és a mai napig nincs az ilyen típusú feladatokhoz megfelelő végzettsége.

A harvardi, és egyáltalán a tengerentúli kaland tehát sokkal inkább tűnik egyfajta (ideológiai) kiképzésnek, semmint valós kutatómunkának. Ezt támaszthatja alá, hogy Szabó nem mondott igazat arról, hogyan nyert felvételt a világhírű egyetem egyik fontos projektjébe, inkább egy fedőtörténettel próbálta igazolni azt. A Kontra információi szerint Szabó és Langenkamp házasok lehettek ezekben az években.

Miután elváltak az útjaik, Langenkamp az amerikai külügyminisztérium állományában találta magát, Szabó pedig az egyik legismertebb Soros-szervezetnél kötött ki. Az amerikai férfi 18 éve van az amerikai külügyminisztérium állományában, pályafutásának csúcsán pedig Obama külügyi szóvivőjeként dolgozott.