Hatalmas tömeg, több ezer ember búcsúzott a hős rendőrtől - képek

Elhunyt, rendőr, temetés, Mátészalka, 2023. 01. 26.
Vágólapra másolva!
Eltemették Baumann Péter főtörzsőrmestert, akit az őrjöngő drogos Sz. Szilárd gyilkolt meg január 12-én az újbudai Lecke utcában. A mátészalkai köztemetőben több száz rendőr, családtag, barát is ismerős gyűlt össze, hogy búcsút vegyenek a meggyilkolt rendőrtől. A szertartáson ott volt Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Balogh János országos rendőrfőkapitány, és Terdik Tamás Budapest rendőrfőkapitánya is. A temetésen több ezren voltak.
Vágólapra másolva!

Január 12-én éjjel egy őrjöngő férfi miatt hívták ki a rendőröket az újbudai Lecke utcába. Egy férfi megpróbálta betörni az egyik szomszédja ajtaját, késsel a kezében. A rendőrök a helyszínen intézkedtek, amikor hirtelen rájuk támadt.

Az egyik rendőrt, Baumann Pétert szíven szúrta, a két társát pedig combon, illetve vállon. Baumann Péter nem sokkal később a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A hős rendőrt ma temették el a mátészalkai köztemetőben. Út közben, az M3-as autópályán rengeteg rendőr volt, akik a temetésre tartottak. Konvojban haladtak a település felé. 15 rendőrségi busszal és kísérő autókkal. A pihenőhelyekre benézve is, szinte mindegyiknél lehetett rendőrt látni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Már az autópálya lehajtóhoz is rendőrök voltak kivezényelve, hogy az érkező buszokat irányítsák. Mátészalkán a temetőt szinte lehetetlen volt autóval megközelíteni, lezárták a területet.

Csakis családtagok és rendőrök mehettek be autóval.

A zárásoknál mindegyik rendőr kezében egy vastag, több oldalas paksaméta volt, amin kis táblázatban volt felírva azoknak az autóknak a rendszáma, akiket átengedhetnek. A temető közelében a parkolók is fel voltak osztva, hogy hova és kik állhatnak meg az autóikkal.

A temető bejárata közelében rengeteg rendőr állt, sorra szálltak ki a hatalmas buszokból, az ország egész területéről jöttek, hogy végső búcsút vegyenek Baumann Pétertől.

Ahogy telt az idő, csoportosan, rendezetten, kettes sorokban indultak meg ravatalozó felé. Többek kezében egy szál fehér virág volt, de sokan hoztak magukkal koszorút is.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A temetésen ott volt Pintér Sándor belügyminiszter, Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár, Balogh János országos rendőrfőkapitány, és Terdik Tamás Budapest rendőrfőkapitánya.

Ezen felül végső búcsút vettek az összes vármegyei rendőrfőkapitány, a honvédség, a Büntetés - végrehajtási intézet és a katasztrófavédelem vezetői.

Középen Pintér Sándor, belügyminiszter Fotó: Csudai Sándor - Origo

Rengeteg családtag, barát és ismerős is elment a temetésre, ők mind fehér virágot vittek magukkal.

A temetésen elhangzott a Himnusz és sortűzzel is tisztelegtek a meggyilkolt rendőr előtt.

A sírhelyhez annyi koszorút és virágot vittek, hogy a szomszédos sírok környéke is tele volt velük.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szíven szúrta

Ahogyan azt korábban megírtuk, január 12-én, csütörtökön éjjel azért riasztották a rendőröket egy Lecke utcai társasházhoz, mert egy férfi, Sz. Szilárd betörte a szomszédja ajtaját és őrjöngött. Az intézkedés közben az agresszív férfi rátámadt három rendőrre a lépcsőházban egy késsel.

Az egyiküket vállon, a másikat combon, míg a harmadik társukat, Baumann Pétert szíven szúrta. Ő később, a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A támadás után a férfi kimenekült az épületből, a másik két megkéselt rendőr vette üldözőbe. A közeli villamosmegállóban utolérték, itt leadtak egy figyelmeztető lövést, de Sz. Szilárd nem állt meg.

Ekkor az egyik rendőr célzott lövést adott le rá, és a lábán el is találta. A férfit azonban ez sem állította meg, menekült tovább.

Akkor esett el, amikor a sínekről felugrott a peronra. Ekkor azt üvöltözte, hogy hívjanak rendőrt, mert meg akarják őt ölni. Végül a rendőröknek sikerült elfogniuk. Az elfogásról készült videót itt nézheti meg.

A késelőt kórházba vitték, majd az ellátása után elmegyógyintézetbe került.

Agresszív volt, mindenkivel kötekedett

Az Origónak több szomszéd is elmondta a gyilkosság után, hogy a férfi rendszeresen agresszívan viselkedett, többször is kötekedett a házban lakókkal. Többek szerint drogozott is.

Az egyik, házban élő férfi azt mondta, hogy vele azért kezdett el kötekedni, mert az utcán, az ablakához közel parkolt az autójával, és ott beszélgetett valakivel.

- mondta a férfi, aki szerint Sz. Szilárd az elmúlt egy évben lett agresszívabb.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy másik szomszéd, akinek hasonló eset miatt volt vitája a rendőrgyilkossal azt mondta, hogy

amikor tisztának látszott, akkor is fura gondolatai voltak a világról, ijesztő volt.

A meggyilkolt Baumann Péter főtörzsőrmester több mint 9 éve szolgált, februárban lett volna 30 éves.