Brutális szövetség: Oroszország és Kína nukleáris megállapodást írt alá

Rosatom, nukleáris, cég, vállalat, orosz
SAINT PETERSBURG, RUSSIA - JUNE 17: Russian state corporation headquartered in Moscow that specializes in nuclear energy "Rosatom" opens a stand at Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg, Russia on June 17, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Oroszország és Kína elmélyíti partnerségi viszonyát az atomenergia területén, és az elkövetkező évtizedekre együttműködési ütemtervet készít az úgynevezett gyorsneutronos reaktorok fejlesztésével összefüggésben— jelentette be szerdán az orosz állami atomenergetikai óriásvállalat, a Roszatom.
Vágólapra másolva!
Roszatom Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A vállalat szerint az átfogó program nemcsak a kétoldalú együttműködést alapozza meg, hanem alapvetően befolyásolja majd a globális atomenergia-ágazatot.

A Roszatom és a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat között aláírt dokumentum kulcsfontosságú területekre terjed ki, és a jelenlegi együttműködés bővítésére, valamint új projektek elindítására összpontosít, amelyek

a gyorsneutronos reaktorokkal, az urán-plutónium üzemanyag előállításával és a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésével kapcsolatosak.

A hosszú távú nukleáris megállapodás bejelentése a Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos moszkvai látogatása során bemutatott megállapodások között szerepelt.

Kína már öt orosz atomreaktort üzemeltet, és jelenleg további négy áll építés alatt, ami Oroszországot Kína legnagyobb nukleáris beszállítójává teszi.

Tavaly a Roszatom megkezdte a Hszudabu-4 reaktor és a Tianwan-8 reaktor építését a kelet-kínai Csiangszu tartományban. A reaktorok a Roszatom által szállított harmadik generációs nyomottvizes reaktortechnológiával működnek majd, és a megállapodás szerint 2026 és 2028 között állnak majd üzembe. Az egyes reaktorok építésének költségét mintegy 1,7 milliárd dollárra becsülik.