Ők állnak Magyar Péter zászlóbontása mögött - ki fizeti a számlát?

magyarpéter
Vágólapra másolva!
Magyar Péter újdonsült ellenzéki pártalapítót elsősorban az édesanyja - az Országos Bírósági Hivatal helyettes vezetője, az öccse, a korábban Kálmán Olgával dolgozó, baloldali médiamunkás, és sportoló barátnője - segíti, saját bevallása alapján.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport arról ír, hogy Magyar Péter nagyívűen hivatkozott konzervatív háttere és támogatása honnan is jön valójában. Végül is, vannak konzervatív kommunisták is.

Ahogyan a Tűzfalcsoport közli: a nagypapa olyan jól feküdt a kommunistáknál, hogy még saját műsort is vezethetett és előbb a legfelsőbb bíróság bírója, majd vezető lett az Igazságügyi Minisztériumban. Ez lenne a „konzervatív családi közeg”? Magyar üzletemberek támogatásáról is beszélt, csak a legfontosabbat nem árulta el: kik fizették a számlát?

Magyar Péter március 15-ére relatíve nagyszabású rendezvényt szervezett az Andrássy útra, ahol bejelentette, hogy politikai pályára lép. A régi ellenzéknél lényegesen nagyobb tömeget mozgatott meg, ennek következtében a kérdés magától adódik: mennyibe kerülhetett a dolog, és ami ennél is fontosabb, mégis kik segíthették Magyart?

A Tények szerint a rendezvény akár 150-200 millióba is kerülhetett, Magyar Péter bevallása alapján azonban csak 20-30 millióba. Elmondása szerint a rendezvény biztosítását, a kivetítőt, a hangosítást részben adományokból és részben a saját pénzéből fizette.

A március 15-i demonstráció után egyenesen a Partizánba ment,

ahol Gulyás Márton baloldali aktivistának azt nyilatkozta, hogy az édesanyja, az öccse és a barátnője segítették leginkább a rendezvény megszervezését, emellett pedig vállalkozók is támogatták, akiknek a nevét egyik nyilatkozatában sem volt hajlandó elárulni.

Független anyuka?

Magyar Péter édesanyja, Dr. Erőss Mónika, aki jelenleg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese. Erőss Mónika korábban a Kúria főtitkára volt. A bíró munkája során a függetlenséget, a pártatlanságot kell képviselnie, mégis most, mint kiderült, fia pártalapítását megelőző, első pártrendezvényében aktív segítséget nyújtott.

Dr Erőss Mónika, OBH
Forrás: Tűzfalcsoport

Kommunista kedvenc nagypapa

1988-ig a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése a Kommunista Párt Politikai Bizottsága hatásköri listáján szerepelt, így a legfőbb bírói testületbe kizárólag azok kerülhettek bírói beosztásba, akik élvezték Kádár János, Apró Antal, Nemes Dezső és a többi hazaáruló támogatását.

Magyar Péter édesanyja, a 2021 áprilisában elhunyt Erőss Pálnak a lánya. Erőss Pál a Legfelsőbb Bíróság bírója volt, továbbá az Igazságügyi Minisztérium egykori munkatársa és a kommunizmus alatt a Magyar Televízión futó Jogi Esetek című, igen népszerű műsor szakértője.

Az Index nekrológja szerint „Jogerőss Pál” 1978 és 1990 között szerepelt a műsorban. A cikk alapján „45 éves korában, 1979-ben nevezték ki a Legfelsőbb Bíróság bírájának. Ebben a minőségében vezette 1981-től az Igazságügyi Minisztérium bírósági főosztályát”.

Mondani sem kell, hogy

ahhoz, hogy valakit a Legfelsőbb Bíróság bírájának nevezzenek ki, a szocializmusban nagyon komoly hátszél volt szükséges, pláne hogy még tévéműsort is vezethetett,

amit akkoriban egy korabeli cikk szerint 2-3 millióan néztek.

Dr Erőss Pál, bíró
Forrás: Tűzfalcsoport

Ahogy a Tűzfalcsoport írja, Erősst Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke nevezte ki bíróvá.

Losonczi azért volt hírhedt figura, mivel korábban még földművelésügyi miniszterként ő fejezte be a téeszesítést, amikorra a termőföld 90 százalékát elvették a gazdáktól.

Ezt követően Erőss média-megjelenéseit szemlézi a Tűzfalcsport, majd felhívja a figyelmet arra, hogy Erőss minisztériumi dolgozóként is jó elvtárs volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ő tarthatott előadásokat a minisztérium megbízásából vidéken. Egy 1988-as Dolgozók Lapjában lévő beszámoló szerint a Komáromi Városi Pártbizottság meghívására politikai előadást tartott a jogérzetről.

Erőss-t 1989-ben rúgták ki a minisztériumból és a Legfelsőbb Bíróságtól, és egy év múlva pedig véget ért a műsora is.

Kálmán Olgával dolgozott az öccse

Magyar Péter második segítője az öccse, Magyar Márton, aki jelenleg az Indamedia portfóliójába tartozó Economx (régebbi nevén Napi.hu) munkatársa, jelenleg gazdasági tematikájú videós műsort vezet.

Magyar Márton korábban a Simicska Lajos-féle HírTV munkatársaként tevékenykedett, a televízió ellenzéki korszakában. HírTV-sként említésre méltó riportja volt, amikor a 2017 áprilisi CEU-s tüntetésről tudósított, mint Kálmán Olga munkatársa, segítője. Magyar Márton a közösségi oldala alapján a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) tanult. A szolidaritását is kifejezte a balos SZFE-tüntetésekkel is.

Magyar Márton
Forrás: Tűzfalcsoport 

Ugyanígy tett az Index körül kialakult hisztéria kapcsán is.

Magyar Márton
Forrás: Tűzfalcsoport 

Baloldali támogatók

A március 15-i zászlóbontáson felbukkantak jól ismert balos celebek, mint például Nagy Ervin színész, aki korábban Márki-Zayt támogatta.

Nagy Ervin
Forrás: Tűzfalcsoport

A 444 tudósítása alapján megjelent a rendezvényen Pankotai Lili is, aki nemrég még a Momentum közelében mozgott.

Pankotai Lili
Forrás: Tűzfalcsoport

Az eseményt Péter Petra (Manna FM Rádió) konferálta fel. A műsorban még szerepet vállalt az Epres Attila-Mészáros Éva színészházaspár.

Magyar Péter támogatói
Forrás: Tűzfalcsoport

Magyar Péter rendezvényéről csak a legfontosabb dolgok nem derültek ki, nevezetesen: egész pontosan mennyibe került az esemény és kik azok a rejtélyes vállalkozók, akik mindezt finanszírozták.