Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

conflict Horizontal
Fel nem robbant orosz lövedékek a Harkov melletti Biskvitne falu közelében
Vágólapra másolva!
Donbászban az oroszok győzelemre állnak az ukrán elnök beszámolója szerint. Az elsőként bíróság elé került orosz hackocsiparancsnok mellett másik két orosz katona is bűnösnek vallotta magát a háborús szabályok megsértésében. Az Egyesült Államok Szenátusa jóváhagyta az Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros segélycsomagot, a G7 országok pénzügyminiszterei pedig egy 18,4 milliárd dolláros segélyről állapodtak meg. Az EU azt vizsgálja, hogy lehetne felhasználni az orosz oligarchák befagyasztott vagyonát Ukrajna majdani helyreállításához. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Donbász most maga a pokol

Ukrajna Donbász régiója, amely a közelmúltban az orosz offenzívák középpontjában állt, "megsemmisült" - mondta Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott: az ukrán csapatok Harkov régió felszabadítását végzik, de Donbászban a megszállóknak sikerült fokozniuk a nyomást. "Donbász most maga a pokol" - mondta Volodimir Zelenszkij.

Két orosz katona is bűnösnek vallotta magát

További két orosz katona vallotta magát bűnösnek a háborús szabályok megsértésében az Ukrajna elleni invázió során. Alekszandr Bobikin és Alekszandr Ivanov csütörtökön jelent meg a bíróságon. Ukrajna polgári területeinek GRAD rakétákkal való ágyúzásával vádolták őket. Bobikin a bíróság előtt azt mondta, hogy egységét arról értesítették, hogy gyakorlatokat tartanak a fehérorosz hadsereggel, de Ukrajnába irányították, és parancsot kapott Harkov ágyúzására.

Ők a második és a harmadik orosz katona, akik bíróság elé állnak a háború alatt Vadim Sisimarin harckocsiparancsnok után, aki bűnösnek vallotta magát egy 62 éves civil meggyilkolásában. A fiatal orosz katona a tárgyaláson bocsánatot kért a lelőtt férfi özvegyétől. Sisimarin kirendelt védőügyvédje azt mondta, hogy egyetlen orosz tisztviselő sem lépett vele kapcsolatba a tárgyalással kapcsolatban, még a védelmi minisztériumból sem. Kijevben jelenleg nem működik orosz nagykövetség.

Vadim Sisimarin Forrás: AFP/Genya Savilov

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Kremlnek "nincs információja" erről az esetről. Úgy tűnik, hogy a fiatal katonát a parancsnokai a sorsára hagyták, és továbbra is tagadják, hogy csapataik bűncselekményeket követnének el.

Az orosz milliárdosok lefoglalt vagyonából építenék újra Ukrajnát

Az EU vizsgálja, hogyan használhatja fel az orosz milliárdosok befagyasztott vagyonát Ukrajna újjáépítésének finanszírozására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság egy német tévének nyilatkozva azt mondta: "Jogászaink intenzíven dolgoznak azon, hogy megtalálják a lehetséges módokat az oligarchák befagyasztott vagyonának Ukrajna újjáépítésére való felhasználására".

A G7 18,4 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának

A Reuters által megismert dokumentumtervezet szerint a G7 pénzügyi vezetői megállapodtak abban, hogy a következő hónapokban 18,4 milliárd dollárt biztosítanak Ukrajnának, beleértve azt a 9,2 milliárd dollárt, amire már korábban kötelezettséget vállaltak. Az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei és jegybankelnökei a dokumentumtervezet szerint kijeentik, hogy a háború alatt és azon túl is Ukrajna mellett fognak állni, és készek többet is segíteni, ha szükség van rá.

Az Egyesült Államok további 100 millió dolláros katonai segítséget küld Ukrajnának

Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok készleteiből tizedik alkalommal hívnak le fegyvereket és egyéb felsereléseket Ukrajna védelmére - ezúttal 100 millió dollár értékben. Az új védelmi csomag 18 tarackot, 18 taktikai járművet és 3 elhárító tüzérségi radart tartalmaz. "Ezzel az Egyesült Államok teljes katonai támogatása Ukrajnának hozzávetőleg 3,9 milliárd dollárra nőtt fegyverben és felszerelésben, mióta Oroszország február 24-én megindította brutális és provokáció nélküli teljes körű invázióját Ukrajnában" - mondta Blinken.

Az Egyesült Államok Szenátusa csütörtökön jóváhagyta az ország sürgősségi finanszírozási törvényét, amely csaknem 40 milliárd dolláros segélyt tartalmaz Ukrajna támogatására.

Julianne Smith amerikai NATO-nagykövet és Antony Blinken külügyminiszter Forrás: AFP/Thomas Coex

Svédország és Finnország néhány hónapon belül csatlakozhat a NATO-hoz

Az Egyesült Államok NATO-nagykövete azt mondta, hogy Svédország és Finnország ideális esetben néhány hónapon belül csatlakozhatna a NATO-hoz. Julianne Smith a Sky Newsnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy bízik benne, hogy a szövetség képes lesz kezelni Törökország aggodalmait a csatlakozással kapcsolatban.

„A szövetség ereje valójában azon a képességünkön múlik, hogy képesek vagyunk-e folyamatosan kezelni a nézeteltéréseket, alternatív nézőpontokat kidolgozni a konszenzus elérése érdekében. Minden, amit a NATO tesz, konszenzussal kell elérni, 30 szövetségesnek kell szavaznia. Tehát 73 éves tapasztalatunk van a szövetségesek közötti ellentétek leküzdésében, ezért én személy szerint is nagyon bízom abban, hogy sikerülni fog megtalálni a kiutat."

Egyiptom visszautasította az Ukrajnától ellopott gabonaszállítmányt

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter május 19-én a Twitteren köszönetet mondott Egyiptomnak, amiért megtagadta annak az orosz hajónak a kikötését, amelyik Ukrajna egyiptomi nagykövetségének információi szerint Ukrajnából lopott gabonát szállított.