Itt van Oroszország válasza Brüsszel döntésére

Russia Zakharova Briefing Horizontal
8221673 22.06.2022 In this handout photo released by the Russian Foreign Ministry, Russian Foreign Ministry’s spokeswoman Maria Zakharova attends her weekly briefing in Moscow, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Foreign Ministry (Photo by Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminisztérium képviselője, Marija Zaharova június 24-én kijelentette, hogy az Európai Unió az EU-tagjelölti státusz megadásával Ukrajna és Moldova számára; elkötelezte magát az Oroszország "elszigetelésére" és a FÁK (Független Államok Közössége) geopolitikai fejlődésének korlátozására vonatkozó külpolitikai irányvonala mellett.
Vágólapra másolva!

"Az Európai Unió ezzel a döntéssel hozzájárult, hogy egész Európában új, mélyebb megosztottsági vonalak és durvább válságok alakuljanak ki." - idézi Zakharovát az orosz külügyminisztérium honlapja.

Maria Zakharova Forrás: Origo

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy

a tagjelölti státusz megadása Ukrajnának és Moldovának belső európai ügy, de reményét fejezte ki, hogy ez a helyzet nem vezet az EU és Oroszország közötti kapcsolatok további romlásához

- írja az iz.ru

Moldova és Ukrajna számára az EU-tagjelölti státusz megadásáról szóló döntést a 27 uniós tagállam állam- és kormányfői hozták meg, az Európai Tanács tovább folytatja a folyamatot, miután a jelöltek teljesítik az Európai Bizottság által meghatározott feltételeket a továbbhaladáshoz.